WK-finale

Kansen Van Gerwen hoog: hij is al jaren een vloek voor Wright

01 januari 2020 17:53
Door een geweldige comeback wist Van Gerwen de Champions League-finale van Wright te winnen Beeld © PDC/Lawrence Lustig

Michael van Gerwen kan vanavond zijn vierde wereldtitel pakken. De Nederlander wandelde door het WK Darts 2020 en moet nu alleen nog afrekenen met Peter Wright. De kansen lijken goed voor Van Gerwen: hij is al jaren een ware vloek voor de Schot.

De laatste ontmoeting tussen Van Gerwen en Wright was op 20 oktober 2019: Peter Wright had voor de elfde keer de kans om Michael van Gerwen te verslaan in een finale op tv. De Schot verschafte zich een prima uitgangspositie tijdens de finale van de Champions League of Darts, maar opnieuw ging het mis.

Het was leg 18 toen Wright 161 wegzette op 24. 'Snakebite' stond 10-7 voor en was nog maar één dubbel verwijderd van een zege op Van Gerwen in een finale op tv. De eerste matchdart ging mis, de tweede ook. Wright voelde de bui hangen, draaide zich even om naar het publiek en lachte schuchter. Hij legde aan voor zijn derde matchdart, ook mis. Uiteindelijk won Van Gerwen met 11-10.

Samenvatting: Van Gerwen houdt Wright voor elfde keer van tv-titel af

Het leek Wright in 2019 echt te gaan lukken, maar Van Gerwen wist ook op de finale van de Champions League van hem te winnen.

Vloek

Het is inmiddels een ware vloek die boven het hoofd hangt van Wright. In 2014 trof 'Snakebite' Van Gerwen voor het eerst. Toen stonden de twee tegenover elkaar in de finale van het WK. In de ruim 5,5 jaar daarna ging het dus nog eens tien keer mis, onder andere tijdens de finale de Premier League of Darts van 2017. Toen miste Wright zes matchdarts.

Wright wordt regelmatig herinnerd aan zijn reeks tegen Van Gerwen. Hij won namelijk nog maar één groot toernooi, de UK Open van 2017. 'Maar', zegt iedereen er direct bij, 'aan dat toernooi deed Van Gerwen niet mee'. De Nederlander had zich namelijk afgemeld vanwege een rugblessure.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wright noemt Price een pestkop: 'Hij had meer straf moeten hebben'

De vraag is wat er moet gebeuren om Wright eindelijk een tv-finale van Van Gerwen te laten winnen. "Michael won deze, maar ik pak de volgende", zei Wright hoopvol, maar zonder veel overtuiging na de Champions League in 2019.

Het zal voor Wright in ieder geval een flink karwei worden om het WK te winnen, want de statistieken van Van Gerwen zijn geweldig in WK-finales. Van Gerwen won drie van de vier WK-finales waar hij in stond, en gooide elke finale meer dan 100 gemiddeld. De finale tegen Anderson was het hoogtepunt, toen gooide hij 107,79 gemiddeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore