Darts

Hoe Van Barneveld het darten groot maakte in Nederland

13 december 2019 11:58 Aangepast: 13 december 2019 16:44
Raymond van Barneveld met zijn 'Barney Army' Beeld © PDC

Raymond van Barneveld bergt na het WK van 2020 zijn dartpijlen op. Na jaren op het hoogste niveau is het klaar voor de voormalig postbode uit Den Haag, aan wie de sport veel te danken heeft.

De dartsport werd in de beginfase gedomineerd door de Britten, terwijl het Nederlandse darten maar niet van de grond kwam. In 1988 ging de eerste Nederlander naar het WK, maar het duurde tot 1993 tot er een wedstrijd gewonnen werd. Twee jaar later, in 1995, gebeurde het onmogelijke. Een Nederlander haalde de WK-finale: Raymond van Barneveld.

Incident

“We konden in het begin steeds één Nederlander naar het WK sturen en die verloor dan direct in de eerste ronde”, vertelt darter Vincent van der Voort. “In 1995 haalde Van Barneveld de finale. Iedereen dacht dat dat een incident zou zijn. Maar in 1998 won hij het WK, dat was geweldig.”

“Toen Van Barneveld zijn eerste wereldtitel won, was heel Nederland aan het kijken. Iedereen dacht dat het onmogelijk was om de Britse spelers te verslaan. Zij hadden wel duizend spelers die beter waren dan wij”, aldus Van der Voort.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Barneveld realistisch over titelkansen: 'Maar geloof is er'

The Beatles

De wereldtitel van Van Barneveld zorgde voor een enorme boost in Nederland. “Ik kon het niet geloven toen ik terugkwam van de finale in 1998. We hadden het geluk dat darts live op tv te zien was. Miljoenen mensen keken omdat het voetbal winterstop had.”

“Ik landde op Schiphol, de deur ging open en ik denk dat er wel 40 fotografen stonden. Iedereen riep ‘Barney! Barney!’. Het leek wel of The Beatles geland waren”, vertelt ‘Barney’, die een jaar later zijn titel wist te prolongeren en daarmee darts op de kaart zette in Nederland

Van Barneveld na aankomst op Schiphol in 1998. Van Barneveld na aankomst op Schiphol in 1998.

Rode loper

De Nederlandse talenten van nu hebben veel te danken aan Van Barneveld. Michael van Gerwen, de huidige nummer 1 van de wereld, beseft dat. “Hij heeft het darten op de kaart gezet in Nederland en het groot gemaakt. Hij heeft de rode loper uitgegooid en ik ren daar nu steeds overheen.”

Inmiddels kent Nederland talloze dartstalenten. Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan en Danny Noppert groeiden op met Van Barneveld en staan nu te popelen om het gat van Van Barneveld op te vullen. Of het een van die drie jongens ook daadwerkelijk gaat lukken, zal moeten blijken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laatste keer Van Barneveld in Nederland: Barney Army verzamelt zich nog éénmaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore