De Tour de France gaat vandaag van start. Drie weken zwoegen, zweten, vallen en weer opstaan. De meeste coureurs moeten het doen met een fooi als dank, maar je kunt er ook goed geld mee verdienen.
De winnaar van de belangrijkste wielerronde van het jaar strijkt 500.000 euro op. De nummer twee verdient een keurige twee ton voor zijn prestatie en de laatste trede van het erepodium is goed voor 100.000 euro. De prijzen lopen daarna hard naar beneden: de nummer 10 in het klassement moet het doen met slechts 3800 euro.
Kilometervergoeding
Daarmee is de 'kilometervergoeding' voor de winnaar ruim 141 euro. Aanzienlijk meer dan de 19 cent die jij krijgt van je werkgever. Overigens is het vaak zo dat wielerploegen de bij elkaar gefietste buit verdelen over de hele ploeg. Op die manier laten de grote kleppers ook hun waardering blijken voor hun knechten.
Vanaf de 20e plek in het algemeen klassement moeten renners het eigenlijk alleen nog maar doen met de eer van het uitrijden van de Tour. De nummers 20 tot 160 krijgen een schamele 1000 euro voor hun prestatie: 28 cent per gereden kilometer.
Kas spekken
Maar er zijn meer manieren om de teamkas te spekken. Iedere dag ligt er aan de meet 11.000 euro te wachten voor de dagwinnaar, 5.500 euro voor de eerste verliezer en 2.800 euro voor de nummer drie. De eerste 20 renners in de daguitslag krijgen nog een geldprijs die afloopt naar 300 euro.
Ook de winnaars van de nevenklassementen (beste klimmer, beste sprinter) krijgen nog een flinke bonus van 25.000 euro. De beste jongere verdient 20.000 euro. Op alle klimmetjes en tussensprintjes is nog een paar honderd euro extra te verdienen. Verder heeft de organisatie nog een bonus over voor de beste teamprestatie en voor de meest strijdlustige renner.
2,3 miljoen
In totaal is de Franse prijzenpot gevuld met 2.2985.850 euro. Als de poet volledig eerlijk verdeeld zou worden ligt er voor iedere deelnemer ongeveer 11,5 duizend klaar.