Het is razend populair: darts. Het aantal toernooien groeit hard, net als het prijzengeld dat winnaars als Michael van Gerwen kunnen verdienen met het gooien van hun dartpijlen.
We zetten de belangrijkste toernooien op een rij en belangrijker nog, wat schuift dat nu, het winnen van een darttoernooi en het gooien van een zogeheten 9-darter?
Jaarlijks zijn er twee belangrijke toernooien waar dartliefhebbers reikhalzend naar uitkijken. Rond de jaarwisseling wordt het meest lucratieve toernooi gespeeld: het PDC World Darts Championship, georganiseerd door dartbond PDC. Daarnaast is er nog het officieuze wereldkampioenschap darts, georganiseerd door de andere dartbond BDO (ooit bekend als de Embassy, nu onder de naam Lakeside).
Serieus geld verdienen
De winnaar van het WK, Michael van Gerwen, streek daarvoor in januari 350.000 Britse pond op, zo'n 410.000 euro. In de PDC-competities valt volgens sportverslaggever Marcel Maijer echt serieus geld te verdienen, al profiteert vooral een klein gedeelte daarvan: "De piramide is vrij steil, waardoor het vooral de grote jongens zijn die er goed van kunnen leven. Maar zij verdienen ook al veel met sponsoring."
Darter Vincent van der Voort zei eerder tegen RTL Z dat als je bij absolute top zit je overal voor uitgenodigd en minstens 70.000 euro per jaar extra verdient, zonder daar een wedstrijd voor te spelen, zei hij. Hij kan er dan ook prima van leven.
Sponsorgeld
De 40-jarige Van der Voort, bekend onder zijn bijnaam The Dutch Destroyer, verdiende in de afgelopen twee jaar 154.000 pond met zogeheten ranking-toernooien van de PDC. Die organisatie houdt een 'Order of Merit' bij, met daarop het prijzengeld dat darters verdienden tijdens ranking-toernooien. De lijst is een redelijk betrouwbare indicatie wie er het meest verdient, maar lang niet alle inkomsten worden er in meegeteld.
Er zijn namelijk ook toernooien die niet meetellen voor de ranking en daar wordt wel degelijk prijzengeld uitgekeerd. En daarnaast krijgen darters ook nog geld van sponsoren.
Miljoenen
Op dit moment is Van Gerwen lijstaanvooerder van de 'Order of Merit', die 1,8 miljoen pond bij elkaar gooide. Jelle Klaasen is de tweede Nederlander in de top-10, op plek negen, hij verdiende in de afgelopen twee jaar 310.000 pond.
Het meeste geld over de gehele carrière is binnengeharkt door Phil Taylor, die volgens de Darts Database in totaal 7,1 miljoen pond verdiende aan de sport. Daarna volgt van Gerwen met 4,4 miljoen pond en Raymond van Barneveld met 2,9 miljoen pond.
Het prijzengeld komt van tv-zenders die de belangrijkste toernooien live uitzenden. Maar, het overgrote deel van het geld komt van wedkantoren. Bijna alle toernooien van de PDC zijn vernoemd naar grote Britse gokbedrijven.