Ga naar de inhoud
Verkeersongeluk

Wereldrecordhouder marathon Kelvin Kiptum (24) overleden

Kiptum in oktober na het vestigen van het wereldrecord in Chicago. Beeld © AFP

De Keniaanse marathonloper Kelvin Kiptum is op 24-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Keniaanse minister van Sport bevestigd tegenover persbureau Reuters. Kiptum, sinds afgelopen oktober wereldrecordhouder, is omgekomen bij een verkeersongeluk in Kenia.

Kiptum won vorig jaar de prestigieuze marathons van Londen en Chicago. In de Amerikaanse stad liep hij in oktober het wereldrecord van 2.01.09 van zijn illustere landgenoot Eliud Kipchoge uit de boeken en zette het op 2.00.35. Dat was pas zijn derde marathon.

Kiptum was de bestuurder van de auto, die door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en tot stilstand kwam tegen een boom.

Magische grens

Kiptum had in november aangekondigd dat hij op 14 april in Rotterdam een poging wilde doen om onder de magische grens van 2 uur te lopen.

Voormalig premier van Kenia Raila Odinga meldt op X dat ook de coach van Kiptum het ongeluk niet heeft overleefd. Een derde inzittende van de auto raakte gewond en wordt behandeld in een ziekenhuis.

'Buitengewone atleet'

Kenia rouwt om het plotse overlijden van Kiptum. "Hij was een buitengewone atleet die een buitengewoon stempel heeft gedrukt op de sport", zegt president William Ruto van Kenia. "Kiptum was zonder twijfel een van de beste atleten ter wereld, die door barrières brak om een marathonrecord te vestigen."

Tweevoudig olympisch kampioen op de 800 meter David Rudisha is een van de vele Keniaanse topatleten die geschokt reageerden en hun medeleven betuigden aan de nabestaanden.

Ook de NN Marathon Rotterdam reageert geschokt. "Wij hebben Kelvin, behalve als atleet, leren kennen als een bijzonder fijn en bescheiden mens", valt te lezen in een statement op de Facebookpagina van de marathon. 

Kiptum laat een zoon en een dochter achter.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS