Ga naar de inhoud
Sport

Assefa verpulvert in Berlijn wereldrecord marathon voor vrouwen

Beeld © AFP

De Ethiopische atlete Tigist Assefa heeft in Berlijn een wereldrecord op de marathon gelopen. Assefa realiseerde een sensationele tijd van 2.11.52 (officieus). Daarmee was ze ruim 2 minuten sneller dan de oude toptijd. Die stond op naam van Brigid Kosgei, de Keniaanse die op de marathon van Chicago in 2019 op 2.14.04 uitkwam.

Kosgei liep destijds een zestien jaar oud record van de Britse Paula Radcliffe uit de boeken. Assefa, wier voornaam ook vaak als Tigst wordt geschreven, had vorig jaar al met haar beste tijd tot dan toe het parcoursrecord in Berlijn verbeterd tot 2.15.37. Daar bleef ze een jaar later bijna 4 minuten onder.

Assefa (26) had na 17 kilometer afscheid genomen van haar enig overgebleven concurrente vooraan, haar landgenote Workenesh Edesa, en wist op dat moment alleen nog enkele mannelijke 'hazen' om zich heen, bedoeld om haar zo lang mogelijk bij te staan. Halverwege kwam ze uit op 1.06.20 waarmee het al duidelijk was dat een wereldrecord in de maak was.

Harder en harder

Zeker omdat het alleen maar harder ging. Haar tijd op de 30 kilometer, 1.34.12, was de snelste tussentijd op dat punt ooit na de 1.34.01 van Ruth Chepngetich vorig jaar in Chicago. Maar de Keniaanse kon dat tempo toen niet volhouden, terwijl Assefa fris bleef ogen in de wetenschap wellicht dat een historische tijd aanstaande was.

"Ik wist dat ik ooit het wereldrecord wilde verbeteren, maar niet dat ik dat hier al zou doen", vertelde de Ethiopische, een voormalig 800-meterloopster die pas anderhalf jaar uitkomt op de marathon. "Dit is het resultaat van heel hard werken." Met haar tijd is ze meteen een van de favorieten voor de olympische titel volgend jaar in Parijs, mits ze geselecteerd wordt. "Ik heb laten zien wat ik kan, het is nu aan de officials."

Bijna 6 minuten na Assefa finishte de Keniaanse Sheila Chepkirui als tweede, de Tanzaniaanse Magdalena Shauri werd derde.

Bron: ANP