Ga naar de inhoud
Op weg naar derde wereldtitel

Verstappen ongenaakbaar in Japan, Red Bull pakt constructeurstitel

Verstappen viert feest na zijn overwinning op het circuit Suzuka in Japan.

Dubbel feest bij Red Bull Racing, het Formule 1-team van Max Verstappen en Sergio Pérez. In Japan heeft het team voor de zesde keer de constructeurstitel binnengesleept. Red Bull kan in punten niet meer worden ingehaald door Mercedes. Verstappen was in Japan opnieuw ongenaakbaar. Hij won zijn 13de Formule 1-race van dit jaar.

Verstappen, tweevoudig wereldkampioen, moest er in zijn eentje voor zorgen dat Red Bull na de race 309 punten of meer had dan de rivalen van Mercedes. Sergio Pérez beëindigde de Grote Prijs van Japan namelijk voortijdig. 

De Mexicaan stuurde zijn auto na vijftien ronden de garage in. Hij veroorzaakte in de korte tijd dat hij op het circuit van Suzuka reed twee aanrijdingen en incasseerde twee tijdstraffen. Na een pitstop, waarin hij voor de tweede keer een kapotte voorvleugel liet vervangen, gaf hij door dat zijn auto niet goed aanvoelde.

Hamilton
Lees ook:
Hamilton schrikt van gat met Verstappen: 'Krankzinnig groot'

Eerder liet Verstappen al weten dat iedereen in het team 'heel erg trots' mocht zijn op het geleverde werk tijdens dit seizoen. "Maar natuurlijk ook al in aanloop naar dit jaar, om weer zo'n goede auto af te leveren." Hij bedankte de Japanse motorbouwer Honda.

"Het is een ongelooflijk jaar. Het team heeft echt een raket van een auto gebouwd. De auto werkte goed op elke band, iedere ronde liep ik verder uit", vervolgde Verstappen. "Alleen de start was even uitkijken, want ik had iets te veel wielspin en die jongens van McLaren zaten dichtbij me."

Sprintrace

Verstappen boekte zijn dertiende zege van het jaar. Hij kan in de Grote Prijs van Qatar over twee weken zijn derde wereldtitel al binnenhalen. Dat is op vijf races van het einde. Zijn voorsprong in het kampioenschap op zijn teamgenoot Sergio Pérez bedraagt inmiddels 177 punten. Het betekent dat de Nederlander in Qatar op zaterdag in de sprintrace de titel al kan veroveren. "Wie weet", zei Verstappen bij Viaplay. "En dan zondag de race winnen, kunnen we twee keer feest vieren."

Op het circuit van Suzuka was Verstappen weer veruit de snelste en reed de Nederlander in een vlekkeloze race de concurrentie op grote afstand. Lando Norris van McLaren eindigde met een achterstand van 20 seconden als tweede, diens teamgenoot Oscar Piastri werd derde.

Zo werkt de puntentelling

In de Formule 1 wordt gewerkt met twee kampioenschappen: één voor coureurs en één voor teams. Het kampioenschap voor teams wordt het constructeurskampioenschap genoemd. De puntentelling werkt hetzelfde als bij de coureurs, alleen tellen voor het constructeurskampioenschap de punten die alle coureurs van het team behalen.