Ga naar de inhoud
Wederom eindsprint

Zilver voor Sifan Hassan op de 5000 meter bij WK in Boedapest

Sifan Hassan heeft na haar bronzen medaille op de 1500 meter nu ook een zilveren medaille binnengesleept. Op de 5000 meter lukte het haar net niet om koploper Faith Kipyegon in te halen. Het was wederom een indrukwekkende eindsprint die haar over de finish bracht. Ze klokte uiteindelijk 14.54,11.

Het is haar tweede medaille op de WK en de vierde voor de Nederlandse ploeg. Hassan won eerder brons op de 1500 meter, Femke Bol pakte goud op de 400 meter horden en Anouk Vetter won brons in de zevenkamp.

Zuinige race

Hassan liep een bekeken finale, waarin ze rustig meeliep in het veld. Toen nestelde Hassan zich in de tweede positie achter Kipyegon, in de hoop haar op het laatste stuk naar de finish nog voorbij te sprinten. Maar Kipyegon, drievoudig wereldkampioene op de 1500 meter en houder van het wereldrecord op de 5000 meter, was te snel.

Maureen Koster werd twaalfde. Zij begon achteraan aan de middellange afstand en het lukte haar niet meer om al haar concurrenten in te halen. Ze klokte 15.00,78.

Bewogen WK

Hassan kijkt terug op een bewogen WK. Op de openingsdag leek ze op weg naar het goud op de 10.000 meter, maar met de gevaarlijk oprukkende Gudaf Tsegay op komst maakte ze een misstap en ging languit op enkele meters voor de finish. De bizarre val kostte haar een medaille.

Een dag later stond ze gewoon aan de start van de halve finales van de 1500 meter. Met schrammen en beurse plekken op haar pezige lijf rende ze de finale in. Daarin wist ze de bronzen medaille te pakken.

Hassan voltooide zodoende dezelfde trilogie als op de Olympische Spelen in Tokio, toen ze als eerste atlete ooit de 1500, 5000 en 10.000 meter liep. Het leverde haar ongekend succes op met twee gouden plakken en een bronzen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update