Ga naar de inhoud
Bardet valt uit

Touretappe stilgelegd na massale valpartij: renners uitgevallen

De renners vervolgen hun weg na de massale valpartij Beeld © EPA

Consternatie in het peloton: de 14de etappe van de Tour de France is kort na het begin stilgelegd na een massale valpartij. De Spanjaard Antonio Pedrero, de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes en de Colombiaan Esteban Chaves konden niet verder. Even later vielen ook de Brit James Shaw en de Fransman Romain Bardet uit, na een tweede valpartij.

Na de eerste massale valpartij, waarbij zo'n twintig renners tegen het asfalt gingen, werd eerst Pedrero van Movistar afgevoerd in een ambulance. Meintjes, de nummer 13 van het klassement van de ploeg Intermarché-Circus-Wanty, en Shaw ondergingen niet veel later hetzelfde lot. Renners uit de top-10 van het klassement waren niet bij de valpartij betrokken.

Kelderman en Pidcock

Even later was alweer raak. Na deze valpartij besloot Romain Bardet de handdoek te gooien. Bardet was de kopman van de Nederlandse wielerploeg DSM-Firmenech en stond twaalfde in het algemeen klassement. Ook de Brit James Shaw van EF Education First verdween in een ambulance.

Bardet (32) was bezig aan zijn tiende Tour. In 2016 eindigde hij als tweede, een jaar later werd de Fransman derde. Onder anderen Wilco Kelderman, de Fransman Adrien Petit, de Colombiaan Esteban Chaves, de Belg Maxim van Gils en de Brit Tom Pidcock moesten zich laten behandelen.

Sprinter
Lees ook
Sprinter Ewan tiende renner die afstapt in Tour de France

De jury had na de eerste crash besloten de rit te neutraliseren. De renners, sommigen zittend op het asfalt, wachtten tot ze weer verder mochten. De wegen lagen er nat bij, vermoedelijk de oorzaak van de val.

Na zo'n 25 minuten werd de etappe hervat. De rit gaat naar Morzine met onderweg vijf cols. De laatste van de vijf is de Joux Plane van de buitencategorie. Daarna volgt nog een afdaling voordat de renners de finish bereiken.