Ga naar de inhoud
Internazionale verslagen

Manchester City wint voor eerste keer in historie Champions League

Samenvatting: zo won Manchester City de Champions League ten koste van Inter

08:32

Met een van de mindere wedstrijden van het seizoen heeft Manchester City het grootste succes ooit bereikt. De Engelse kampioen van trainer Pep Guardiola won voor de eerste keer de Champions League, waarmee de jarenlang gekoesterde droom eindelijk in vervulling ging. In het Atatürk Olympiyat stadion van Istanbul werd Internazionale verslagen: 1-0.

Manchester City zette daarmee de kroon op het werk, door dit seizoen de zogenoemde 'treble' binnen te halen: de nationale titel, de beker, de grootste Europese competitie. Het is een prestatie waartoe in het verleden alleen de grootste clubs van het continent in staat waren. City had ook nog de (nationale) League Cup kunnen winnen, maar die ging naar het Manchester United van trainer Erik ten Hag.

De Spanjaard Rodri maakte zich voor altijd onsterfelijk, althans in een deel van Manchester, door de 1-0 voor zijn rekening te nemen.

Nathan Aké was basisspeler bij City. Dat gold ook voor Denzel Dumfries bij Inter.

Bekijk in de video hieronder de samenvatting van de finale: 

Samenvatting: zo won Manchester City de Champions League ten koste van Inter

08:32

Manchester City was in het eerste deel wel iets sterker, zonder tot het indrukwekkende niveau van de laatste weken te komen. Zo was er een aardige kans voor Erling Haaland, maar de Noorse spits stuitte op voormalig Ajax-doelman André Onana. Verder was er een schot van De Bruyne, maar dat verdween recht in de handen van de keeper uit Kameroen. Bernardo Silva schoot voorlangs.

Geen overtuiging

Van het imponerende spel dat City dit seizoen vaak liet zien, bijvoorbeeld in de halve finale tegen Real Madrid, was geen sprake. De druk leek te groot voor het elftal, waarvan al jaren wordt verwacht dat het de Champions League wint. Het tempo en de verrassing, maar bovenal de overtuiging ontbraken. De Braziliaanse doelman Ederson deed soms de vreemdste dingen, kennelijk omdat de twijfel was toegeslagen bij de favoriet.

Inter verdedigde solide, gaf weinig ruimte weg en speelde met overgave, zoals Dumfries vooraf al had gezegd. De stellingen waren moeilijk te doorbreken voor de Engelse favoriet. Na een groot misverstand tussen Ederson en City-verdediger Manuel Akanji hadden de Italianen na een uur zelfs al op voorsprong kunnen komen, maar Lautaro Martínez liet de mogelijkheid liggen.

Nathan
Lees ook:
Nathan Aké van Manchester City: dit is wat we wilden

In de 68ste minuut viel toch de bevrijdende treffer voor Manchester City. De Spanjaard Rodri schoof de bal met overzicht in het doel, nadat de Italianen een voorzet van Bernardo Silva niet goed hadden weggewerkt. Zekerheid gaf het nog niet voor de Engelsen. Een paar minuten later was het al bijna gelijk, maar na chaos in de verdediging van City kopte Federico Dimarco op de lat. Romelu Lukaku kreeg nog de kans de bal van een paar meter in te koppen, maar liet dat na.

De Bruyne geblesseerd

Kevin De Bruyne, een van de bepalende spelers bij Manchester City, viel al na iets meer dan een half uur uit. De Belg was geblesseerd geraakt en werd vervangen door Phil Foden. Twee jaar geleden, in de verloren finale tegen Chelsea, moest hij ook al geblesseerd van het veld.

Bekijk ook: Dumfries wilde op het pleintje Drogba zijn

03:06
Denzel Dumfries, de Nederlandse verdediger van Inter, vertelt over zijn jeugdherinneringen aan de Champions League.