Ga naar de inhoud
Nooit in de problemen

Max Verstappen wint Grand Prix van Spanje met twee vingers in de neus

Verstappen werd probleemloos nummer 1in Spanje. Beeld © ANP.

Max Verstappen en zijn Red Bull waren tijdens de Grand Prix van Spanje vandaag onaantastbaar. 66 ronden lang reed Verstappen fier voorop. Probleemloos pakte hij in een perfecte race de eerste plaats, met ruim 23 seconden voorspong op nummer twee Lewis Hamilton. "het is enorm genieten in deze auto", sprak de winnaar na afloop.

Russel eindigde op de derde podiumplek. Door zijn eigen dominante optreden en de tegenvallende resultaten van zijn belangrijkste concurrenten Sergio Pérez (vierde) en Fernando Alonso (zevende), bouwde Verstappen zijn leiding in de WK-stand verder uit. De tweevoudig wereldkampioen heeft 170 punten, zijn teamgenoot Pérez heeft er 53 minder. Alonso staat derde op een achterstand van 71 punten van de leider.

180.000 toeschouwers zagen de Red Bull-coureur - die tijdens de kwalificaties ook al heer en meester was -  vanmiddag iets na 15.00 uur starten vanaf pole position, met Spanjaard en dus thuisrijder Carlos Sainz in z'n kielzog. 

Medium banden

Op medium banden - waar alle andere coureurs uit de top tien op softs begonnen - was Verstappen goed weg op het circuit de Barcelona-Catalunya. Na zestien van de 66 ronden ging Sainz de pitstraat in om zijn banden te vervangen voor mediums. Daardoor kwam Hamilton op plek twee en werd daarmee de directe achtervolger van Verstappen. Op ongeveer een derde van de race was het gat tussen de twee al fors, zo'n 9 seconden. 

Nyck de Vries reed op dat moment op plek veertien, op ruim 55 seconden. Op die plek sloot hij de race ook af. 

Verstappen
Lees meer:
Verstappen pakt poleposition in Spanje: 'Alles is mooi'

De hele race was er voor Verstappen geen vuiltje aan de lucht. Hij kon zijn pitstops - de eerste in ronde 27 - maken zonder dat daarmee de eerste plek in gevaar kwam; een veilig stop. Spannender was de strijd om plek twee en drie, waar onder anderen Hamilton, Russel, Sainz en ook Perez om vochten.

Buiten de lijnen

In ronde 47 zat Verstappen zichzelf heel even in de weg, toen hij te horen kreeg dat hij twee waarschuwingen had gekregen voor track limits, buiten de belijning rijden dus. Op de board radio was de verbazing van de coureur goed hoorbaar. In ronde zestig volgde nog een derde waarschuwing. Bij de vierde keer volgt 5 seconden tijdstraf, maar met achttien seconden voorsprong zou zelfs dat niet voor grote problemen zorgen. 
 

In de de 53ste ronde kwam Verstappen naar binnen voor een laatste stop. Het enige dat er op dat moment in de Grand Prix nog aan ontbrak, was de snelste ronde van de race. Die stond nog op naam van Pérez. Maar ook dat kwam goed in rondje 62. 

Waar het ook begon

Voor Verstappen betekende de zege vandaag zijn veertigste uit zijn carrière, zeven jaar na zijn eerste zege in de Formule 1. Ook dat gebeurde toen in Barcelona. Verstappen is de jongste coureur ooit met veertig zeges achter zijn naam.

De tweevoudig wereldkampioen won vorig jaar ook in Barcelona: "Het is ongelooflijk om hier weer te winnen. We kiezen dit seizoen vaak de goede bandenstrategie en ook vandaag weer. De start was nog een beetje tricky, maar dat ging ook goed." 

Jumbo
Lees meer;
Jumbo stopt sponsoring Max Verstappen en Dutch GP