Ga naar de inhoud
Manchester City - Manchester United

Historische Engelse bekerfinale: 'Nederlands' succes of mogelijk unieke treble?

Fans van Manchester City (blauw) en Manchester United (rood) ontmoeten elkaar vandaag, zowel in het Wembley-stadion in Londen als in de eigen stad. Beeld © Imago Sportfotodienst GmbH / SIPA USA / ANP

Het slotstuk van een succesvol seizoen voor de ene club, een opmaat voor de Champions League-finale voor het andere team. Desondanks zal zowel Manchester United als Manchester City vandaag gebrand zijn op succes in de finale van de FA Cup. Een finale die bijzonder is om meerdere redenen.

Zo is het pas de eerste keer in de historie van het Engelse voetbal dat beide clubs elkaar treffen in de finale van de FA Cup. Best uniek als je bedenkt dat het toernooi al sinds 1871 bestaat. Ook bijzonder: een Nederlandse coach in de finale. Alleen Ruud Gullit, Louis van Gaal en Guus Hiddink gingen Manchester United-coach Erik ten Hag voor. 

Ten Hag won eerder dit seizoen al de League Cup met United, het tweede bekertoernooi in Engeland. Dat succes werd flink gevierd en de rol van de Nederlandse succescoach werd daarbij breed uitgemeten. Volgens RTL Nieuws-correspondent Anne Saenen zal dat alleen maar meer zijn als zijn ploeg ook de FA Cup weet te winnen.

Op de schouders

"In het begin ging het natuurlijk allemaal niet zo goed, hij verloor zijn eerste wedstrijden. En de eerste wedstrijd dit seizoen tegen City gingen ze er ook roemloos af: 6-3. Daarna is het sentiment wel gekeerd. City is bij de wedkantoren veruit favoriet voor deze finale, maar als United weet te winnen dan zal het zeker ook over de rol van Ten Hag gaan. Ik weet zeker dat hij dan op de schouders gaat."

Het mag dan de eerste keer zijn dat beide clubs elkaar treffen in de FA Cup-finale, ze zijn daarin beide geen onbekende. City stond al elf keer eerder in de finale en won zes keer. De laatste keer in 2019.

Toch zal geen enkele van die finales zo belangrijk hebben aangevoeld voor de supporters van de lichtblauwe club uit Manchester. "Tot een jaar of tien terug was Manchester United altijd de grootste club van de stad", weet Saenen.

Beladen duel

"Toen werd City voor het eerst landskampioen en dat zijn ze nu meerdere keren geweest. Maar dit seizoen kunnen ze iets doen wat tot nu toe alleen United is gelukt: de zogeheten treble winnen. De landstitel, beker en Champions League. Dat de bekerfinale uitgerekend tegen United is, maakt het voor hen extra beladen."

Voor rivaal United is het laatste FA Cup-succes al wat langer geleden: dat won de cup voor het laatst in 2016. In totaal wonnen the Reds het meest prestigieuze Engelse bekertoernooi al twaalf keer – alleen Arsenal won het toernooi vaker. De supporters van United gingen ook meerdere keren teleurgesteld naar huis: acht keer verloor de club de finale van het toernooi.

Treinstakingen

Tienduizenden, zo niet honderdduizenden voetbalfans zullen morgen naar Londen afreizen voor de finale, voornamelijk vanuit Manchester. In de Britse pers gaat het de afgelopen dagen veelvuldig over de treinstakingen die dit weekend plaatsvinden.

"Het zal de reis naar Londen zeker niet bespoedigen", zegt Saenen. "Maar er zullen er ook genoeg op andere manieren gaan, bijvoorbeeld met de auto. Ze zullen er toch wel komen. En misschien kijken sommigen anders wel samen in Manchester. Er zijn echte City-pubs waar ook fans van United komen en omgekeerd. Dat zal hopelijk vandaag ook gewoon kunnen."

Nederlands tintje

De FA Cup-finale begint morgen om 16.00 uur Nederlandse tijd. Waarschijnlijk zal in ieder geval één Nederlander aan de aftrap verschijnen: Nathan Aké is bij het Manchester City van Pep Guardiola meestal verzekerd van een basisplek.

Of coach Erik ten Hag ook speelminuten gunt aan de Nederlanders in zijn team valt nog te bezien. Tyrell Malacia en Wout Weghorst spelen lang niet altijd. 

Een verslag van de wedstrijd vind je na afloop op rtlnieuws.nl.