Ga naar de inhoud
Na bijna elf jaar

Edwin van der Sar stopt als algemeen directeur bij Ajax: 'Ik ben op'

Edwin van der Sar Beeld © ANP / Editorial

Algemeen directeur Edwin van der Sar stopt bij Ajax. Dat maakt de club zojuist bekend. Vanaf morgen draagt hij zijn taken over aan collega-directieleden. Ajax eindigde het seizoen afgelopen zondag teleurstellend als derde na meerdere kampioenschappen op rij.

Van der Sar blijft formeel nog tot 1 augustus aan, volgens de Raad van Commissarissen om tot een goede overdracht te komen. De oud-keeper was bijna elf jaar in dienst, eerst als directeur marketing en vanaf 2016 als algemeen directeur.

Met Van der Sar als algemeen directeur werd Ajax drie keer landskampioen en won het twee keer de beker. Ook behaalde het in het succesvolle seizoen 2018/2019 de halve finales van de Champions League. 

Op de website van de club licht Van der Sar zijn besluit om te stoppen toe. "Na bijna elf jaar in de directie ben ik op. We hebben hele mooie dingen meegemaakt, maar het is ook een ongelooflijk zware periode geweest. Ik ben de mensen die ik tijdens mijn tweede carrière bij Ajax heb ontmoet en met wie ik heb samengewerkt erg dankbaar voor wat we hebben bereikt en beleefd."

"Ik heb nu behoefte om afstand te nemen, tot rust te komen en om andere dingen te gaan doen", zegt de oud-keeper. "Het voelt niet goed om de komende periode beslissingen te moeten nemen die over de toekomst van deze mooie club gaan. Vandaar mijn besluit om nu te stoppen."

Uitgefloten

Van der Sar was jarenlang een succesvol duo met technisch directeur Marc Overmars. Vorig jaar januari stopte die samenwerking abrupt toen duidelijk werd dat Overmars grensoverschrijdend gedrag vertoonde naar vrouwelijke medewerkers van de club. Sindsdien opereerde de club lange tijd zonder technisch directeur. 

Van der Sar kwam door tegenvallende sportieve resultaten steeds meer onder vuur te liggen bij het publiek. Dit leidde er onder andere toe dat hij in de laatste thuiswedstrijd van het afgelopen seizoen tijdens een toespraak flink werd uitgefloten.