Ga naar de inhoud
3-2

PSV wint KNVB-beker na penalty's in verhitte finale tegen Ajax

PSV'ers Jordan Teze, Luuk de Jong en Thorgan Hazard vieren feest na het doelpunt van laatstgenoemde. Beeld © ANP / Editorial

In de Rotterdamse Kuip heeft PSV de KNVB-beker gewonnen. De beslissing viel uiteindelijk pas na strafschoppen. Door gemiste penalty's van Alvarez, Timber en Brobbey werd de beker een prooi voor de Eindhovenaren.

Een jaar geleden versloeg PSV de Amsterdammers ook al in de finale, toen met 2-1. De Eindhovenaren waren er veel aan gelegen om opnieuw een Amsterdams feestje te verstoren, niet op de laatste plaats om ook het eigen seizoen nog wat kleur te geven. 

Maar in de verhitte bekerfinale waren het de Ajacieden die vlak voor rust op voorsprong kwamen toen Bergwijn via het been van PSV-verdediger Branthwaite raak schoot. 

Buitenspel 

Beide ploegen kregen in de tweede helft meerdere kansen om te scoren. Zo schoot Brobbey namens Ajax op de paal en werd een doelpunt van PSV'er Ramalho afgekeurd wegens buitenspel.

In de 67ste minuut was het alsnog raak voor de Eindhovenaren. Invaller Hazard tikte van dichtbij binnen na een voorzet van Simons. 

Ajax had de wedstrijd in de fase daarna moeten beslissen. Brobbey onderscheidde zich met enkele goede acties en was Branthwaite steeds de baas. Het lukte de spits echter niet te scoren. Ajax-keeper Rulli hield Simons in de reguliere speeltijd nog een keer van scoren af.

Omdat de stand niet meer veranderde in de reguliere speeltijd, moest er een verlenging aan te pas komen. Ook daarin werd niet meer gescoord. 

Strafschoppen

In de strafschoppenserie misten voor Ajax Timber, Brobbey en Alvarez. Namens PSV misten ook Ramalho en Sangare, maar omdat Silva voor PSV de laatste penalty wel benutte, werd het feest voor de Eindhovenaren. 

Als bekerwinnaar is PSV komend seizoen zeker van deelname aan de play-offs van de Europa League. Maar het elftal van trainer Ruud van Nistelrooij hoopt in de Eredivisie als tweede te eindigen en daarmee naar de voorrondes van de lucratievere Champions League te mogen.