Ga naar de inhoud
Incident met aansteker

Spelers Feyenoord maken statement: 'Gebruik je verstand'

Beeld © Editorial / ANP

Feyenoord heeft voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk een statement gemaakt tegen wangedrag van supporters. Op shirts van de spelers van Feyenoord stond de boodschap 'gebruik je verstand en steun je club'.

De tekst refereert aan de oproep die John de Wolf woensdag tijdens de halve finale van de KNVB-beker deed. In die wedstrijd werd Ajacied Davy Klaassen geraakt door een aansteker uit het publiek. De wedstrijd werd hierop een half uur stilgelegd. 

Voor dat incident werd een 32-jarige man uit Roelofarendsveen aangehouden. Hij is inmiddels weer vrijgelaten maar wordt vervolgd voor mishandeling en heeft een gebiedsverbod voor alle stadions in Nederland gekregen.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte mishandelen Klaassen vrij, gebiedsverbod voor alle stadions

Het verbod is een 'veel bredere straf dan we in eerdere zaken hebben opgelegd', zei een woordvoerder van het OM tegen RTL Nieuws. "We willen er een duidelijk en stevig signaal mee afgeven."

Het incident past in een langere trend van wangedrag bij voetbalsupporters. In februari viel een PSV-supporter de keeper van Sevilla aan. FC Groningen-speler Jetro Willems werd door een eigen supporter in zijn gezicht geslagen. 

Strengere regels

De KNVB heeft naar aanleiding van het incident de regels verscherpt. Een duel wordt sneller stilgelegd en ook sneller definitief gestaakt bij wangedrag van supporters. 

Davey kreeg acht jaar stadionverbod: 'Incidenten niet te voorkomen'

04:13
Nederland heeft de strengste voetbalwetten ter wereld. Dat weet NEC-supporter Davey maar al te goed. Hij heeft vastgezeten, kreeg een strafblad en een stadionverbod. Volgens hem is het lastig om voetbalgeweld uit te bannen.