Ga naar de inhoud
Formule 1

F1-teams akkoord met twee kwalificaties bij GP met sprintrace

De teams in de Formule 1 zijn unaniem voor een andere opzet van de grands prix waarbij ook een sprintrace wordt gehouden. Het is de bedoeling dat zowel voor de sprintrace als de hoofdrace een aparte kwalificatie wordt gehouden.

Dat betekent dat de coureurs in een weekend met een sprintrace slechts één training hebben om de juiste afstelling van hun auto's te vinden.

Volgens teambaas Frédéric Vasseur van Ferrari staan de tien renstallen in de Formule 1 allemaal achter deze wijziging. De internationale autosportfederatie FIA moet de aanpassing nog bevestigen. Dit seizoen wordt bij zes GP's ook een sprintrace over 100 kilometer gehouden. De eerste staat eind deze maand op het programma in Azerbeidzjan. De andere zijn in Oostenrijk, België, Qatar, de Verenigde Staten (Austin) en Brazilië.

Startvolgorde

De afgelopen jaren bepaalde de uitslag van de sprintrace de startvolgorde voor de race van zondag. Nu willen de teams dat er twee aparte kwalificaties komen; op de vrijdag al voor de race van zondag en op de zaterdag voor de sprintrace van dezelfde dag. In die korte race krijgen de eerste acht coureurs punten voor het WK-klassement.

"Ik denk dat alle teams voor één keer op dezelfde lijn zitten, dat is vrij bijzonder", zei Vasseur tijdens een Zoom-gesprek met internationale media. "Ik vind het een leuk format. Ik ben geen groot fan van de tweede vrije training. Die is soms een beetje saai. Het is een goede beslissing om het weekend wat dynamischer te maken. In het voetbal ga je ook niet een dag voor de wedstrijd de training in het stadion op televisie kijken. We zijn waarschijnlijk de enige sport ter wereld die een trainingssessie op tv uitzendt."

Teambaas
Lees ook:
Teambaas Red Bull noemt sprintrace in Bakoe 'belachelijk'