Ga naar de inhoud
'Niet voor altijd'

Mondiale atletiekbond weert trans vrouwen van toernooien

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Editorial

De mondiale atletiekbond verbiedt voortaan trans vrouwen deel te nemen aan vrouwenwedstrijden als zij de puberteit als man hebben doorgemaakt. World Athletics volgt daarmee het beleid van de mondiale zwembond, die vorig jaar juni eenzelfde besluit nam. De nieuwe regel gaat in per 31 maart.

Volgens de atletiekbond is er nog onvoldoende bewijs dat trans vrouwen geen voordeel behouden ten opzichte van biologische vrouwen. "Het oordeel dat we hebben geveld is naar mijn overtuiging in het belang van een eerlijke sport", zei atletiekbaas Sebastian Coe.

"We zeggen niet voor altijd nee", voegde hij eraan toe. Coe kondigde aan dat een werkgroep onder leiding van een trans persoon de wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied zal blijven volgen.

Testosteron

Ook heeft World Athletics de regels voor intersekse atleten - mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken - met een van nature hoog testosterongehalte aangescherpt. Niet alleen is de maximumwaarde voor testosteron verlaagd, atleten moeten ook twee jaar in plaats van één jaar voldoen aan die lagere waarde om bij de vrouwen te mogen blijven meedoen.

Dat kan door het slikken van medicatie. Verder geldt deze testosteronregel voortaan voor alle atletiekonderdelen en niet meer alleen voor de loopafstanden van 400 meter tot en met de Engelse mijl.

Huilende
Lees ook:
Huilende Arnhemse raadsleden verlaten zaal tijdens genderbetoog FvD'er

De mondiale atletiekbond nam met het oog op eerlijke competitie in 2018 al het besluit dat vrouwen met een van nature hoog testosterongehalte remmers moesten nemen om aan wedstrijden op de afstanden van 400 meter tot en met 1 Engelse mijl te kunnen meedoen.

Belangrijkste slachtoffer van die regel was de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya. De tweevoudig olympisch - en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter weigerde de bewuste medicatie om haar testosteronspiegel te verlagen.

Internationaal gerechtshof

Semenya kon daardoor niet meer deelnemen aan wedstrijden op haar favoriete afstand. De atlete klaagde de mondiale bond aan bij het internationaal gerechtshof (CAS), maar kreeg geen gelijk.

De internationale atletiekbond World Athletics is de organisator van vele grote toernooien. Iedere twee jaar organiseert de bond onder meer de wereldkampioenschappen atletiek en de wereldkampioenschappen indoor atletiek. Ook de jaarlijkse Diamond League valt onder toezicht van World Athletics. 

De Olympische Spelen vallen niet onder de atletiekbond, maar onder het Internationaal Olympisch Comité. Wel kunnen sporters zich plaatsen voor de Olympische Spelen via wedstrijden van de bond.