Ga naar de inhoud
Corruptie

Ook UEFA onderzoekt omkoping FC Barcelona: 'Gevolgen mogelijk gigantisch'

FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta Beeld © EPA / Editorial

Naast het Spaanse Openbaar Ministerie stelt nu ook de Europese voetbalbond UEFA een onderzoek in naar mogelijke omkoping door FC Barcelona. In Spanje werd de club begin deze maand aangeklaagd in wat de zaak-Negreira is gaan heten. Als Barcelona schuldig wordt bevonden, kunnen de gevolgen gigantisch zijn, zegt correspondent Richard Hogenkamp.

De zaak draait allemaal om de miljoenen euro's die de voetbalclub zou hebben betaald aan een bedrijf dat eigendom is van de voormalige vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechterscommissie. In totaal gaat het om een bedrag van zo'n 7 miljoen euro dat tussen 2001 en 2018 zou zijn overgemaakt. 

De UEFA heeft nu haar ethische commissie ingeschakeld. in het ergste geval kan de voetbalbond FC Barcelona uitsluiten van Europees voetbal wat voor de club een gigantische financiële strop zou betekenen.

Verjaard

Aangewezen inspecteurs moeten onderzoeken of Barcelona de regels van de UEFA heeft overtreden. "De reputatie van het voetbal staat op het spel", zei voorzitter Javier Tebas van de Spaanse competitie La Liga onlangs. "Ik schaam me. We hebben geen goede uitleg gehoord van Barcelona."

Toch heeft de Spaanse competitie La Liga geen onderzoek ingesteld. Volgens Spanje-correspondent Richard Hogenkamp van RTL Nieuws komt dit omdat de zaak verjaard is volgens de regels van de Spaanse competitieorganisatie. "Maar niet volgens de regels van de UEFA en dus pakken zij het op. Ze trekken wel op met La Liga, een maand geleden hebben ze daar al allerlei informatie opgevraagd voor ze vandaag het onderzoek officieel zijn begonnen."

'Alleen
Lees ook:
'Alleen openen in geval van de grootste ramp': envelop brengt FC Barcelona dieper in problemen

Als de rechter Barcelona veroordeelt, kunnen ze heel hoge boetes krijgen, zegt Hogenkamp. "En dat terwijl ze al zoveel financiële problemen hadden. Aan het begin van het seizoen was de schuld 1,1 miljard euro. Het bestuur had als taak om dit seizoen financieel orde op zaken te stellen, maar in plaats daarvan zitten ze nu middenin deze zaak."  

Ophouden te bestaan

"De allerhoogste straf die in Spanje staat op corruptie is ontbinding van het bedrijf. Als de rechter die straf zou opleggen zou FC Barcelona dus ophouden te bestaan. Maar nogmaals, dat is echt de allerhoogste straf."

Sportmarketeer Ruud van der Knaap is niet bang dat de club straks verleden tijd is. "Barcelona is zo'n gigantisch instituut, daar zullen altijd wel mensen of organisaties weer bijspringen. Ook als daar een doorstart zou moeten worden gemaakt. We hebben dat in het verleden vaker gezien bij clubs als Glasgow Rangers of Juventus die ook bestraft werden of failliet gingen."

Acute problemen

Maar dat de gevolgen groot zijn voor de voetbalclub is duidelijk. "De huidige financiële situatie van de club is al problematisch. Barcelona heeft alles erop ingericht om zo snel mogelijk weer aan te haken bij de Europese top, als ze niet kunnen deelnemen aan de Europese competities dan worden de problemen echt acuut." 

Volgens correspondent Hogenkamp zijn de ontwikkelingen rondom de club het gesprek van de dag. "Er zijn zelfs politici die zich erover uitlaten, zo diep zit het voetbal verweven in de Spaanse samenleving. Veel Barcelona-fans staan pal voor hun club, ze denken dat het niet klopt en dat het een verzinsel is om het goede seizoen van de club te verpesten."

Maar elders zegt men natuurlijk iets anders. "Als ik in Madrid mensen spreek, dan zeggen ze dat het hen eigenlijk niet verbaast", zegt Hogenkamp. "Zij denken dat Barcelona niet terugdeinst voor omkoping en corruptie. Dat de Spaanse club de financiële regels niet echt serieus lijkt te nemen gezien hun enorme schuld, sterkt deze mensen in dat idee."