Ga naar de inhoud
Langste trainersloopbaan

Advocaat stopt na dit seizoen als trainer bij ADO Den Haag

Dick Advocaat, eerder deze maand als coach van ADO Den Haag in het bekerduel met PSV. Beeld © ANP / Editorial / Jeroen Putmans

De langste trainersloopbaan van Nederland komt na dit seizoen misschien dan toch een keer aan zijn eind. Dick Advocaat stopt dan als trainer van zijn geliefde ADO Den Haag. De 75-jarige oefenmeester heeft aan De Telegraaf laten weten dat hij bezig is aan zijn laatste maanden bij de club uit de Keuken Kampioen Divisie.

"Ik heb vooraf gezegd dat ik ADO op tijd op de hoogte zou brengen van mijn besluit, zodat zij op zoek zouden kunnen naar een nieuwe trainer voor het volgende seizoen", zei Advocaat.

Advocaat kondigde al meerdere keren aan dat hij was gestopt als trainer. Maar toen ADO in november vorig jaar trainer Dirk Kuijt ontsloeg, kon Advocaat de kans niet laten lopen. Daarvoor was hij bondscoach van Irak, waar hij eind 2021 stopte.

De laatste jaren was hij onder meer nog actief als coach bij Feyenoord, FC Utrecht en Sparta Rotterdam. Advocaat was in zijn lange carrière daarvoor werkzaam als bondscoach van het Nederlands elftal, van Zuid-Korea, België en Rusland.

Ook was hij trainer bij onder meer PSV, AZ, Glasgow Rangers en Zenit St. Petersburg. Met zowel PSV als Glasgow Rangers werd hij landskampioen. Bij Zenit won hij de UEFA Cup.

Ruim 35 jaar

De trainerscarrière van Advocaat begon al in de jaren 80, in eerste instantie was dat nog bij de amateurs van DSVP in Pijnacker. Vanaf 1987 had hij zijn eerste klus als hoofdcoach van het toenmalige FC Haarlem.