Ga naar de inhoud
Inhaalrace

Verstappen rijdt in Saoedi-Arabië van P15 naar plaats 2, teamgenoot Pérez wint

Verstappen op het Jeddah Corniche Circuit. Beeld © AFP

Max Verstappen is in de F1-race van Saoedi-Arabië, die hij vanaf plaats 15 moest beginnen, als tweede geëindigd. Zijn teamgenoot bij Red Bull, Sergio Pérez, bleef de Nederlander voor en bekroonde zijn pole position. Verstappen pakte in de laatste ronde nog wel de snelste raceronde af van Pérez, waardoor de Nederlander nog aan kop gaat in de WK-stand.

Fernando Alonso was vliegensvlug weg in zijn Aston Martin, en troefde Sergio Perez, die van pole vertrok, al in de eerste bocht af. Maar een ronde later werd duidelijk dat Alonso virtueel al op achterstand reed, toen de raceleiding hem een tijdstraf van vijf seconden oplegde. Het bleek dat de Spaanse coureur bij de start verkeerd geparkeerd had gestaan. De tijdstraf kon hij later bij een pitstop incasseren.

Zo'n vliegende start was de Nederlandse wereldkampioen Max Verstappen niet gegund. Hij startte voorzichtig en kwam klem te zitten in het middenveld.

Verse banden

In de vijfde ronde ging Pérez Alonso voorbij op het circuit in Jeddah, en legde daarmee de basis voor zijn overwinning.

In ronde 18 hielp het lot Verstappen een handje. Lance Stroll zette zijn bolide met pech langs de kant, waarna de safety car naar buiten kwam. Verstappen, die al was opgerukt naar plaats vier, maakte handig gebruik van het moment om naar binnen te komen voor een setje verse banden.

Gebroken
Lees ook:
Gebroken aandrijfas: Verstappen wacht inhaalrace in Saoedi-Arabië

Toen de coureurs weer 'los' mochten, bleek de pitstop een goede zet: binnen twee rondes verschalkte de wereldkampioen George Russell en Fernando Alonso, waardoor hij op plaats twee reed, ruim vijf seconden achter zijn teamgenoot.

De Vries op plaats 14

Verstappen kon de overwinning van zijn teamgenoot niet meer in gevaar brengen. Pérez trapte de Red Bull vol door en hield het verschil met de Nederlander stabiel. Wel zette Verstappen in de laatste ronde nog de snelste raceronde neer, wat hem een extra punt oplevert in de WK-stand. Hij snoepte Pérez diens snelste tijd af, waardoor de regerend kampioen nog steeds aan kop gaat in de WK-stand.

In de achterhoede rukte de Nederlander Nyck de Vries op naar plaats 14. Hij was in zijn Alpha Tauri op plaats 18 gestart.

Alonso eindigde op ruime afstand als derde in de tweede race van dit jaar. De veteraan vierde met groot enthousiasme de honderdste keer dat hij op het podium eindigde, maar moest na de huldiging een bittere pil slikken. Door een extra tijdstraf die de wedstrijdjury hem na de race gaf, viel hij terug naar de vierde plaats en kreeg George Russell van Mercedes de derde plaats toebedeeld.

Verstappen won twee weken geleden in Bahrein met overmacht de openingsrace, maar door een kapotte aandrijfas ging zijn kwalificatie in Saudi-Arabië de mist in, waardoor hij was teruggezet in de startopstelling.

Russell finishte in de Mercedes dus als vierde, maar schoof vanwege de straf voor Alonso op naar het podium. Lewis Hamilton in de andere Mercedes werd vijfde. Daarachter volgden Carlos Sainz en Charles Leclerc, allebei in een Ferrari.

Bekijk ook: Max Verstappen maakt vliegende start op pittig Bahrein-circuit

04:21
Uitgerust van een welverdiende vakantie, met een gloednieuwe bolide onder zijn kont en met meer fans dan óóit, vliegt Max Verstappen (25) uit de startblokken op de Grand Prix van Bahrein.

Verstappen toonde zich na de race gematigd tevreden. "Ik reed het gaatje wel dicht, maar niet genoeg om aan te vallen", zei de tweevoudig wereldkampioen bij Viaplay. "Op een zeker moment begon ik vibraties te voelen en was de balans raar. Ik was bang voor nieuwe problemen met de aandrijfas, dus ik vond het uiteindelijk wel goed zo."

"Ik had me al neergelegd bij die tweede plaats, maar dat extra punt wilde ik wel pakken", zei de Limburger verder, die na enig aandringen wel tevreden was over zijn inhaalrace. "In het begin was het lastig om in te halen omdat iedereen nog dicht op elkaar reed. Maar toen er ruimte kwam, kon ik redelijk makkelijk naar voren rijden."