Ga naar de inhoud
'Verloren door slordigheden'

Feyenoord-aanvoerder Kökcü na winst op Ajax: 'Wel klaar met praatjes van Ajax'

Feyenoord-spelers vieren de overwinning in Amsterdam. Beeld © ANP / Maurice van Steen

De reacties in het Feyenoord-kamp zijn juichend na de overwinning op Ajax, de eerste sinds 2005 in het stadion van de Amsterdammers. "Dat we meedoen om het kampioenschap durf ik wel te zeggen", zegt coach Arne Slot. "En dat we er fantastisch voor staan ook." In Amsterdam zijn de druiven zuur.

"Geen woorden, maar daden. Ik was er wel klaar mee, met al dat praten vooraf door Ajax dat zij altijd de beste zijn. We hebben het op het veld laten zien."

Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü haalde bij ESPN zijn gram en gebruikte daarvoor de lijfspreuk van de club uit Rotterdam om de zege op Ajax te typeren. Zijn ploeg won het duel, dat beide kanten op had kunnen vallen, met 3-2 in de Johan Cruijff ArenA. Bij rust keek Feyenoord nog tegen een 1-2 achterstand aan.

Achterstand ombuigen

Kökcü gaf wel toe dat Ajax in de eerste helft agressiever was. "In de kleedkamer hield de trainer zijn praatje, hij zette het beter neer en wij weten dat we een achterstand kunnen ombuigen. Het was zaak ons eigen voetbal te spelen."

Volgens trainer Arne Slot heeft Feyenoord in Amsterdam een grote stap naar de landstitel gezet. "We staan er ontzettend goed voor", zei Slot na de eerste zege sinds 2005 in de Johan Cruijff ArenA. "Dat we meedoen om het kampioenschap durf ik wel te zeggen. En dat we er fantastisch voor staan ook."

Reuzenstap
Lees ook:
Reuzenstap naar de titel: Feyenoord klopt Ajax voor het eerst sinds 2005 in Arena

Feyenoord sloeg een gat van zes punten met de regerend landskampioen. Acht wedstrijden voor het einde van de competitie lonkt de titel voor de Rotterdammers. "We boeken hier een geweldige overwinning", zei Slot. "We weten hoeveel moeite het elke keer kost om te winnen. Daar is niets mis mee, dat doen we graag. Ik heb vandaag een fysieke prestatie gezien die ook tot de verbeelding spreekt. Als we kunnen blijven leveren en niemand geblesseerd raakt, dan staan we er echt heel goed voor."

Ontsnapt aan rood

Slot beaamde bij ESPN dat zijn linksback Quilindschy Hartman al vroeg in de wedstrijd ontsnapte aan zijn tweede gele kaart. Niet lang daarna wisselde hij Hartman. "Hij kwam goed weg, de scheidsrechter had opnieuw geel kunnen geven. Dan kan je niet meer tegen Kudus spelen, een man die qua individuele klasse zo ongelooflijk goed is."

"Ik denk dat we uiteindelijk niet onverdiend hebben gewonnen", ging Slot verder. "Maar het zat wel mee. Vlak voor onze 3-2 redt Timon Wellenreuther fantastisch op dat schot van Kudus. Gelukkig scoort Geertruida wel."

Ajax-trainer Heitinga was minder in zijn nopjes: "Van binnen kook je wel." De trainer die zijn eerste zeven duels als coach van Ajax had gewonnen, moest zijn eerste nederlaag in de Eredivisie incasseren. Hij weet het verlies aan 'slordigheden en persoonlijke fouten'. "Je moet je persoonlijke duels winnen. Zeker in je eigen strafschopgebied. We moeten afspraken nakomen."

Makkelie:
Lees ook:
Makkelie: overtreding Hartman op Kudus was geen kaart

Heitinga kwam nog even terug op de beslissing van scheidsrechter Makkelie om Feyenoorder Hartman een waarschuwing te geven, waar een tweede gele kaart op zijn plaats leek. Ook benoemde Heitinga een momentje waarbij Idrissi Wijndal op de hak trapte. "Dat zijn beslissingen die de scheidsrechter moet maken", klonk het enigszins verongelijkt. "Ik heb er wel een mening over, maar dat is niet waarom we de wedstrijd verliezen."

'2-2 gaf brandstof'

Ook Ajax-aanvoerder Tadic werd naar dat moment gevraagd, maar hij gaf aan dat niet als excuus te willen gebruiken. "We moeten niet naar de scheidsrechter wijzen. Dat is niet waarom we verliezen."

Scheidsrechter Makkelie verdedigde zijn beslissing door te zeggen dat het een 'onvoorzichtige' overtreding was, maar 'geen onbesuisde'.

Ajacied Steven Berghuis, die een verleden bij Feyenoord heeft, zag zijn ploeg de overwinning in de tweede helft uit handen geven: "Wij hadden goede fases in de eerste helft. Maar de 2-2 gaf veel brandstof aan Feyenoord en nam het bij ons een beetje weg. De tweede helft speelde Feyenoord goed. Ze zijn in vorm."

Ajax
Lees ook:
Ajax wint met ruime cijfers in Heerenveen en komt in punten gelijk met Feyenoord

De coach van de Amsterdammers wilde de titel echter nog niet helemaal uit zijn hoofd zetten: "We zullen de laatsten zijn die opgeven. Laten we duidelijk zijn: dit is geen seizoen zoals Ajax het wil", zei de voormalige verdediger.

"Ik ben gevraagd om deze club te helpen. Toen ik begon, stonden we vijfde en vervolgens hebben we zeven competitiewedstrijden op rij gewonnen. En we hadden hier waarschijnlijk ook gewonnen als Kudus in de slotfase wél scoort. Maar helaas deed hij dat niet. We gaan er echt alles aan doen om dit seizoen nog zo hoog mogelijk te eindigen."