Ga naar de inhoud
Sport

Van Baarle wint voor nieuwe ploeg meteen Omloop Het Nieuwsblad

Dylan van Baarle heeft de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen, de koers die geldt als de opening van het West-Europese wielerseizoen. De in Voorburg opgegroeide renner reed zijn eerste wedstrijd voor de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma en rondde in Ninove een solo af. Achter hem sprintte de Belg Arnaud De Lie naar de tweede plaats.

Van Baarle (30) won vorig jaar Parijs-Roubaix, toen nog in dienst van Ineos Grenadiers. Kort na de Molenberg kwam hij voorop met drie andere renners van wie de Fransman Mathis Le Berre hem het langst vergezelde. Op de voorlaatste klim, de befaamde Muur van Geraardsbergen, bleef Van Baarle alleen vooraan over. Achter hem vormde zich een groepje van vier renners, die het gat niet dicht kregen.

Van Baarles Franse ploeggenoot Christophe Laporte, net als De Lie deel uitmakend van het viertal dat de laatste 10 kilometer het gat met de koploper niet dicht kreeg, werd derde. Uit het aanstormende peloton bereikte de Noor Alexander Kristoff als vierde de finish.

Vroege kopgroep

De koers over twaalf hellingen en negen kasseistroken raakte al vroeg de Brit Ben Turner kwijt door een val. De renner van Ineos Grenadiers gold als een van de favorieten. Hij maakte al niet meer mee hoe achter een vroege kopgroep van zeven een aantal renners ervandoor ging uit het peloton onder wie liefst zes Jumbo's. Het was niet de beslissende aanval, maar het noopte de andere teams wel tot achtervolgen.

Op Molenberg werden de laatste koplopers ingerekend. Laporte, De Lie en de Belg Tim Wellens meldden zich vooraan. Het was slechts een inleiding voor een serieuze aanval van Van Baarle, die de Belg Florian Vermeersch, de Italiaan Jonathan Milan en de 21-jarige Le Berre meekreeg, de enige overblijver van de vroege vlucht.

Richting Muur hadden Vermeersch en Milan al moeten lossen en op de helling was het ook voor Le Berre gebeurd. Van Baarle kreeg vier man achter zich aan, die op de Bosberg tot op 15 seconden naderden. Laporte deed uiteraard geen meter kopwerk en zag zijn ploeggenoot daarna weer uit het zicht verdwijnen.

Bron: ANP