Ga naar de inhoud
IJzersterk toernooi

Schaker Giri eindelijk de beste in Wijk aan Zee na spectaculaire slotdag

Anish Giri (r) en Richard Rapport Beeld © ANP

Schaker Anish Giri heeft de 85ste editie van Tata Steel Chess gewonnen. De Nederlander pakte op de slotdag van het toonaangevende toernooi in Wijk aan Zee de winst door zelf te winnen, terwijl zijn concurrent onverwacht verloor van de andere Nederlander, Jorden van Foreest.

Giri speelde een ijzersterk toernooi, waarin hij onder meer won van de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen en van de nummer twee van de wereld, de Chinees Ding Liren. Maar toch moest hij vanaf dag 1 in de achtervolging van de 18-jarige Oezbeek Nodirbek Abdoesattorov, die leek uit te groeien tot de sensatie van het toernooi.

'Giri
Lees ook:
'Giri verdient meer dan ooit de zege in Tata Steel Chess'

De Oezbeek, die net als Giri tot vandaag geen partij had verloren, bezweek uiteindelijk onder de druk. Tot aan de laatste ronde had hij een half punt voorsprong, maar vandaag ging hij verrassend ten onder tegen Van Foreest, die daarmee zijn landgenoot een enorme dienst bewees. 

Spectaculaire aanval 

Giri zelf had ruim daarvoor met een spectaculaire aanval gewonnen van de voor Roemenië uitkomende Hongaar Richard Rapport, maar moest vervolgens afwachten wat het resultaat van Abdoesattorov zou worden.  
 

Grootste
Lees ook:
Grootste schaaktoernooi neemt maatregelen na wereldwijde schaakrel

Het is voor het eerst in dertien deelnames dat Giri het toernooi wint. Wel was hij al vaker als tweede geëindigd. Twee jaar geleden nog, toen hij de beslissende tie-break tegen Van Foreest verloor. Die was toen de eerste Nederlandse winnaar van het toernooi in 35 jaar.

Winst op Carlsen

De zege op Carlsen was misschien wel de sleutel tot het succes. Giri noemde de overtuigende overwinning op de Noorse gigant 'een soort van historisch moment' en 'absoluut mijn grootste zege ooit'. Het was pas de tweede keer in zijn schaakcarrière dat Nederlands beste schaker won van 's werelds beste schaker in een klassieke partij.

De eerste keer dat hij van Carlsen won was twaalf jaar geleden in Wijk aan Zee toen hij als 16-jarig talent zijn debuut maakte bij de Masters en profiteerde van een blunder van de Noor.

Bekijk ook: Zo gaat groot schaaktoernooi het valsspelen tegen

01:02
Het toernooi in Wijk aan Zee nam strenge maatregelen tegen valsspelen