Ga naar de inhoud
Tweede termijn

Koeman had soms bedenkingen bij WK-duels Oranje: 'Ik wil het anders doen'

Ronald Koeman gaat het Nederlands elftal weer met vier verdedigers laten voetballen. Dat vertelde de teruggekeerde bondscoach tijdens zijn presentatie in Zeist.

"In principe gaan we terug naar het systeem dat we eerder hebben gespeeld", doelde Koeman op de periode tussen 2018 en 2020, toen hij Oranje voor de eerste keer als bondscoach leidde. "Ik verander ook wel eens van systeem, maar het basissysteem gaan we met vier verdedigers vormen."

Op WK nog ander systeem

Louis van Gaal, de voorganger van Koeman, liet Oranje de afgelopen jaren met drie centrale verdedigers en twee aanvallende backs voetballen.

Koeman
Lees ook:
Koeman begint ook tweede periode bij Oranje op prettig moment

Volgens hem was dat de enige manier om wereldkampioen te worden. Met Van Gaal op de bank werd Nederland anderhalve maand geleden in de kwartfinales van het WK uitgeschakeld door Argentinië. De latere wereldkampioen nam de strafschoppen beter na een gelijke stand na reguliere speeltijd en verlenging (2-2).

'Terug naar systeem van toen'

Koeman zei dat hij met interesse naar het WK had gekeken. Ook naar het systeem wat er werd gespeeld. In de eerste periode van Koeman werd er 4-3-3 gespeeld. "We gaan terug naar het systeem wat we toen speelden", zei hij. 

Van
Lees ook:
Van Dijk heeft twee nachten niet geslapen na gemiste penalty

Ook had Koeman soms zijn bedenkingen bij het spel tijdens het WK. Daar zei hij over: "Ik had wel momenten dat ik dacht: dit kan anders. Maar dat waren de keuzes van de coach. Ik wil het anders gaan doen."