Ga naar de inhoud
Sport

Nadal knokt zich in Melbourne in vier sets langs taaie Draper

Rafael Nadal heeft zich in de openingsronde van de Australian Open in vier sets langs Jack Draper geknokt. De 36-jarige titelverdediger moest diep gaan om zich te ontdoen van de taaie Brit, die in de vierde set zeer moeizaam bewoog wegens kramp: 7-5 2-6 6-4 6-1.

In de eerste drie sets wist de 21-jarige Draper knap mee te komen met Nadal, maar in de laatste set was het gedaan met zijn verzet. De nummer 38 van de wereld kon het niet meer belopen en staakte de strijd zo nu en dan tijdens de slagenwisseling.

Na 3 uur en 41 minuten zat de slijtageslag in de Australische hitte er op. Nadal maakte het op zijn eerste wedstrijdpunt af na een afzwaaier van de Brit, kort nadat Draper met risicovol tennis zowaar nog twee breakpoints had afgedwongen in de laatste game.

McDonald

"Ik ben super blij om hier weer te zijn, aan het begin van mijn negentiende seizoen op de tour. De afgelopen Australian Open was een van de meest emotionele toernooien uit mijn carrière", zei Nadal na afloop op de baan. "De laatste maanden van vorig jaar waren zwaar, dus als je het in dat perspectief plaatst, was dit een positieve start. Draper was een van de taaiste opponenten naast de geplaatste spelers. Hij heeft een grote toekomst voor zich en gaat hier nog heel vaak spelen."

Voor Nadal, die vier keer zijn servicegame inleverde en zelf zes breaks plaatste, was het pas zijn eerste overwinning in 2023. De 22-voudig grandslamkampioen was het seizoen begonnen met twee nederlagen op de United Cup, een nieuw landentoernooi. Nadal is als eerste geplaatst in Melbourne na de afmelding van zijn landgenoot Carlos Alcaraz.

In de tweede ronde treft Nadal, die vorig jaar de Rus Daniil Medvedev in de finale in vijf sets versloeg, de Amerikaan Mackenzie McDonald. De nummer 2 van de wereld aast op zijn derde titel in Melbourne. Ook in 2009 was hij er de beste.

Bron: ANP