Ga naar de inhoud
Sport

IOC dreigt boksen al van Spelen in Parijs 2024 te schrappen

Boksen is mogelijk al geen sport meer op de komende Olympische Spelen van Parijs in 2024. Dat dreigement is afkomstig van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat daarmee de Internationale Boksfederatie IBA verder onder druk zet om hervormingen door te voeren.

Het IOC is verbolgen over de laatste ontwikkelingen bij de IBA. Zo heeft de Russische voorzitter Oemar Kremlev ervoor gezorgd dat het miljoenencontract met het Russische staatsoliebedrijf Gazprom is verlengd. Ook heeft de bond tegen de richtlijnen van het IOC in besloten om boksers uit Rusland en Belarus weer onder eigen vlag te laten meedoen aan internationale wedstrijden.

Bovendien is er bij het IOC veel onvrede over de gang van zaken bij het laatst gehouden buitengewone congres van de IBA in september, toen de bond er alles aan deed om te voorkomen dat de Nederlander Boris van der Vorst zich verkiesbaar kon stellen voor het voorzitterschap.

Het IOC heeft de IBA in 2019 al een schorsing opgelegd en de verantwoordelijkheid voor de kwalificatie- en olympische wedstrijden ontnomen. De sport is in principe al geschrapt uit het programma van de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. "Als we naar de laatste beslissingen en ontwikkelingen kijken, kan het betekenen dat we boksen al uit het programma van Parijs gaan schrappen", aldus het IOC in een verklaring.

Bron: ANP