Ga naar de inhoud
Koningin van de Winterspelen

Irene Schouten en Max Verstappen sporters van het jaar

Schaatsster Irene Schouten, de 'Koningin van de Winterspelen, is op het Sportgala in Amsterdam gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. Bij de mannen werd autocoureur Max Verstappen voor de derde keer Sportman van het Jaar.

De 30-jarige schaatsster uit Noord-Holland was in februari de onbetwiste koningin van de Olympische Winterspelen in Peking. Ze won drie gouden medailles op de 3000 meter, de 5000 meter en de massastart. Ze veroverde ook nog een bronzen plak.

Schouten kreeg in de verkiezing de meeste stemmen van haar collega-topsporters en de vakjury en ontving de bijbehorende Jaap Eden Award tijdens het gala in AFAS Live uit handen van oud-voetballer Ruud Gullit.

Schouten onverslaanbaar

Ze volgt atlete Sifan Hassan op als Sportvrouw van het Jaar. Tweevoudig olympisch kampioene shorttrack Suzanne Schulting en wereldkampioene wielrennen Annemiek van Vleuten waren de andere twee genomineerden.

Schouten was het afgelopen schaatsseizoen praktisch onverslaanbaar. Ze werd met haar prestatie op de Spelen de succesvolste Nederlandse sporter ooit op één Winterspelen. Een maand na de Spelen veroverde ze tot haar eigen verbazing ook nog de wereldtitel allround.

De vakjury had moeite om dit jaar drie genomineerden te kiezen. Er was geen unanieme beslissing. Zo vielen drievoudig Europees kampioene atletiek Femke Bol en schaatsster Ireen Wüst, de meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit, af.

Derde keer Verstappen

"Dit betekent heel veel, want wat die andere sporters hebben gepresteerd is ook niet normaal’’, zei Schouten. "Ik ben blij dat ik het traject heb gekozen dat ik samen met mijn coaches heb uitgezet naar de Spelen. 90 procent van de mensen om me heen vond dat ik het anders moest doen, maar ik geloofde erin."

Bij de mannen viel Max Verstappen voor de derde keer in de prijzen. De 25-jarige autocoureur veroverde dit jaar voor de tweede keer de wereldtitel in de Formule 1. De coureur van Red Bull Racing won de verkiezing van twee andere genomineerde sporters, meervoudig wereldkampioen baanwielrennen Harrie Lavreysen en olympisch kampioen schaatsen Thomas Krol.

Verstappen was zelf niet aanwezig op het Sportgala. Zijn jongere zus Victoria was naar AFAS Live in Amsterdam gekomen om voor hem de bijbehorende Jaap Eden Award in ontvangst te nemen uit handen van schaatscoryfee Ireen Wüst.

Verstappen
Lees ook:
Verstappen compleet verrast na race: 'Ben ik wereldkampioen?'

Verstappen was eerder Sportman van het Jaar in 2016 en 2021. In 2016 was hij de eerste Nederlandse winnaar en de jongste ooit van een Formule 1-race. Vorig jaar kreeg hij de eretitel vanwege zijn eerste wereldtitel in de koningsklasse van de autosport. Dit jaar prolongeerde hij zijn titel met een recordaantal van vijftien grand-prixzeges.

De estafettevrouwen 4x400 meter werden uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. Eveline Saalberg, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Femke Bol liepen afgelopen zomer op de EK atletiek in München naar het goud in 3.20,87, de beste Europese tijd van het jaar.

Diede de Groot Paralympisch Sporter van het Jaar

Rolstoeltennisster Diede de Groot is op het Sportgala in Amsterdam geëerd met de titel Paralympisch Sporter van het Jaar. De 25-jarige sportvrouw uit Oudewater won dit jaar evenals in 2021 alle grandslamtoernooien.

Shorttracktrainer Jeroen Otter is Coach van het Jaar. Hij vierde vooral met de vrouwen successen op de Winterspelen in Beijing, met onder meer goud voor Suzanne Schulting op de 1000 meter en goud voor de relayploeg op de 3000 meter aflossing.

In Engeland werd de Nederlandse coach Sarina Wiegman uitgeroepen tot coach van het jaar. De voormalige bondscoach van de vrouwen van Oranje werd dit jaar met Engeland Europees kampioen bij het vrouwenvoetbal.

Bekijk ook: Irene Schouten koningin van de Spelen? 'Nou ja, dat is wel een hele eer'

01:12
Irene Schouten kan haar geluk niet op. Met de winst op de zenuwslopende massastart pakt de schaatskoningin drie keer goud op de Winterspelen. ''Ik ben klaar en kan lekker naar huis. Ik ga iedereen knuffelen.''