De ogen van de wereld waren gisteren gericht op Lionel Messi, die als aanvoerder van Argentinië de wereldbeker omhoog mocht houden. Na afloop ging het natuurlijk over voetbal, maar ook over de mantel die Messi om zijn schouders had. Wat was dit voor gewaad, en waarom droeg hij het?
Vlak voor Messi de wereldbeker in ontvangst mocht nemen, hing de emir van Qatar hem het zwarte gewaad met gouden stiksels om.
Bisht is als black tie
Het was uiteraard niet zomaar een mantel, maar een zogeheten bisht, een kledingstuk dat wordt gedragen bij feestelijke gelegenheden.
"De bisht is een kledingstuk dat vooral in de Golf en het Midden-Oosten wordt gedragen, zegt Maurits Berger, hoogleraar Islam en het Westen aan de Universiteit van Leiden. "Als ik in het Midden-Oosten in black tie zou uitgaan, naar de opera bijvoorbeeld, zou ik dit aantrekken," zegt hij. "Je ziet het bijvoorbeeld ook vaak bij staatsbezoeken in Arabische landen."
Kritiek
Toch riep de bisht van Messi veel reacties op, onder meer van mensen op social media, die niet precies wisten waar ze naar keken.
Niet iedereen vond het gepast dat Messi op dit hoogtepunt in zijn carrière plotseling een mantel kreeg omgehangen. "Ik vind dat als je een wereldbeker in je handen krijgt, je daar in het shirt van je land moet staan," zegt Pierre van Hooijdonk.

Volgens de oud-voetballer, die tegenwoordig werkt als analist, leidt het af van waar het eigenlijk om zou moeten gaan: voetbal. "Ik hou van het pure van het voetbal. Maar ik weet wel dat er steeds meer dingen bij komen kijken."
Waardering
Anderen wijzen erop dat het omhangen van de bisht juist een teken van respect van de Qatarese emir richting Messi is.
Zo ook Abdallah Marouf, assistent-professor islamitische geschiedenis aan de 29-mei-universiteit in Istanboel. Hij had juist genoten van het slotakkoord van het WK. Marouf legt uit: "Cultureel gezien is iemand een bisht aantrekken in Qatar een daad van beleefdheid en hoge waardering."