Ga naar de inhoud
Missie voltooid

Messi voltooit zijn WK-missie en wil door als international

Messi kust de wereldbeker met de prijs voor beste speler op de arm. Beeld © ANP / Ronald Wittek

Lionel Messi heeft met de WK-titel de kroon op zijn carrière gezet, maar de Argentijnse baltovenaar neemt nog geen afscheid als international. "Ik wil nog een paar wedstrijden spelen als wereldkampioen", zei de 35-jarige vedette op de Argentijnse televisie na de finale tegen Frankrijk.

"Ik heb het geluk gehad om in mijn carrière elke mogelijke titel te pakken", ging Messi verder. "Dit was de enige die nog ontbrak. Ik wil deze heel graag meenemen naar Argentinië en er met iedereen van genieten." Eerder heeft Messi wel al aangegeven dat het WK in Qatar zijn laatste eindronde zou worden. De finale in Qatar was zijn 172ste interland.

Geschenk van God

"Het is waanzinnig dat het zo is gegaan. Ik heb eerder gezegd dat God me dit zou schenken en ik weet niet waarom, maar ik voelde dat het deze keer zou zijn. Kijk naar deze trofee; hij is prachtig", jubelde Messi. "We hebben veel geleden, maar het is ons gelukt. Ik kan niet wachten om de gekte in Argentinië te zien."

"Het was een vreemde wedstrijd", vond Messi. "Het ging op precies dezelfde manier als in de kwartfinale tegen Nederland. In de verlenging kwamen we voor, maar het werden uiteindelijk weer strafschoppen. Het maakt niet uit. We hebben de wereldbeker en hij is prachtig."

De 35-jarige Argentijn werd na de finale gekroond tot beste speler van het toernooi. Met die prijs, de Gouden Bal, op de arm kon hij het niet laten de wereldbeker alvast een kus te geven.

Argentinië
Lees ook:
Argentinië wereldkampioen na enerverende finale en strafschoppen

De uitblinker won de Gouden Bal ook al na het WK van 2014, maar toen nam hij hem in ontvangst als een boer met kiespijn: Argentinië had de finale even daarvoor verloren tegen Duitsland na verlenging (0-1). Toen klonk er veel kritiek op de keuze voor Messi, die een onopvallend toernooi had gespeeld. Op de beslissing zal deze keer nauwelijks kritiek komen. Messi blonk uit met beslissende acties, scoorde zeven maal en leverde ook nog drie assists af.

Mbappé chagrijnig

Topscorer werd Messi overigens niet. Die eer moet hij laten aan Kylian Mbappé. De Fransman maakte acht doelpunten, waarvan drie in de finale (3-3). Het leverde hem de Gouden Schoen op. Mbappé, die vier jaar geleden de wereldbeker nog omhoog mocht houden, had zichtbaar weinig zin om zíjn prijs in ontvangst te nemen.

Daarna moest de Franse aanvaller nog een keer het podium op om een zilveren medaille in ontvangst te nemen. De Franse president Emmanuel Macron probeerde Mbappé een beetje op te beuren, maar dat was onbegonnen werk.

Tweede hattrick in WK-finale

De Argentijn Emiliano Martínez van Aston Villa ontving de Gouden Handschoen voor de beste doelman van het toernooi. Zijn ploeggenoot Enzo Fernández viel in de prijzen als grootste talent van het WK in Qatar. De 21-jarige middenvelder speelt sinds afgelopen zomer in Portugal voor Benfica.

Overigens was Mbappé pas de tweede speler ooit die in een WK-finale een hattrick maakt. Geoff Hurst ging hem in 1966 voor, bij de overwinning van Engeland op Duitsland. De 81-jarige Hurst bracht Mbappé nog voor de strafschoppenserie via Twitter zijn gelukwensen over. "Mijn felicitaties voor Mbappé, wat er ook gebeurt. Ik heb er lang van mogen genieten", luidde de tweet van Hurst, verwijzend naar de 56 jaar dat hij het record in handen had.

Huilende
Lees ook:
Huilende Messi-fan (13) mag naar Qatar om idool te ontmoeten

Een andere voetballegende, de Braziliaan Pelé, die zelf drie wereldtitels won in zijn leven, vindt dat Messi de wereldbeker verdient. Dat liet hij weten vanuit zijn ziekbed. "Voetbal blijft boeiende verhalen vertellen. Messi wint zijn eerst wereldbeker en dat verdient een speler met zo'n carrière als hij", aldus Pelé, die lijdt aan darmkanker.

Pelé uitte ook zijn bewondering voor Franse sterspeler Mbappé: "Vier keer scoren in een finale; het was een geschenk om getuige te zijn van dit spektakel", aldus de 82-jarige Braziliaan.

'Messi een genie'

Ronaldo, een andere Braziliaanse voetbalgrootheid, had ook niets dan lof voor Messi. "Het voetbal van deze man doet elke rivaliteit vergeten. Ik zag veel Brazilianen en mensen van over de hele wereld voor Messi juichen in die zinderende finale. Het was een afscheid dat een genie waardig is."

De Engelse oud-international en analyticus Gary Lineker noemde Messi 'een geschenk van de voetbalgoden. Ik ben zo blij dat hij de ultieme prijs in onze sport heeft gewonnen."

Ook topgolfer Tiger Woods stak de loftrompet over Messi. "Hij is de beste voetballer die ik heb zien spelen. Mensen praten over Pelé en Maradona, maar wat Messi met de bal doet, is krankzinnig."