Ga naar de inhoud
Messi, Di Maria, Mbappé

Thriller in WK-finale: strafschoppen na bloedstollende verlenging

Kylian Mbappé geeft de Fransen weer hoop. Beeld © ANP / Hassan Ammar

Lionel Messi zette Argentinië opnieuw op voorsprong in de verlenging in de WK-finale, maar Kylian Mbappé zet de ploegen weer op gelijke hoogte.

Beide doelpunten vielen in de tweede helft van de verlenging. De Argentijnse baltovenaar werkte de bal na een flitsende aanval over de lijn: 3-2. Maar Mbappé mocht even later aanleggen voor zijn tweede penalty, die hij opnieuw benutte.

De verlenging was nodig nadat Kylian Mbappé de Fransen met twee doelpunten in de slotfase weer op gelijke hoogte had gebracht.

Op de tribunes waren de Argentijnse fans, die massaal aanwezig zijn in Doha, in de reguliere speeltijd al voorzichtig begonnen het kampioensfeest te vieren. Messi had de ploeg op voorsprong geschoten met een gemakkelijk gegeven penalty. Ángel Di Maria tekende voor rust voor de 2-0.

In de eerste helft had Frankrijk zelfs niet één keer op doel geschoten, wat een illustratie van de onmacht was. Argentinië was heer en meester: het won de duels en jaagde continu op de bal. Meestal met succes, want Frankrijk had grote moeite de bal in de ploeg te houden.

Schitterende volley

In de tweede helft mengden de Fransen zich wat meer in het spel, maar tot echt gevaar leidde dat niet. Tot de scheidsrechter opeens naar de stip wees in de tachtigste minuut, nadat Otamendi Kolo Muani onderuit trok. De Franse superster Mbappé pakte het cadeautje uit en schoot hard en laag in de hoek. Bij de volgende aanval was het weer raak: opnieuw Mbappé rondde een snelle aanval af met een schitterende volley.

In het vervolg was de energie weer helemaal terug bij de Fransen, maar doelpunten leverde het niet meer op. Het gevaarlijkste moment kwam in de achtste minuut van de extra tijd: een schot van Messi werd door keeper Lloris uit het doel gebokst.