Ga naar de inhoud
WK-finale

Bookmakers, transferwaarde en instavolgers: is Mbappé of Messi favoriet?

Mbappé en Messi gaan strijden om de titel. Beeld © ANP

Doelpunten van Kylian Mbappé in de 64ste en 68ste minuut bezegelden het lot van Argentinië vier jaar geleden. In de achtste finale van het WK in Rusland speelden de twee landen voor het laatst tegen elkaar. Frankrijk won met 4-3, en werd een paar wedstrijden later wereldkampioen. Nu moet het anders gaan, als je het aan Argentijnen vraagt in ieder geval. Maar wie is er nou de favoriet?

Eerst even naar het verleden, al spelen de twee landen niet al te vaak tegen elkaar. In 2018 dus, en daarvoor waren er oefenwedstrijden in 2009 en 2007. Beide gewonnen door Argentinië met 2-0 en 1-0. Maar: in het verleden behaalde resultaten... Je kent het wel. Het heeft vandaag weinig waarde.

Mbappé en Messi

Vertrouwen is er in ieder geval genoeg bij Argentinië. "Mijn spelers zijn in topvorm", zei bondscoach Lionel Scaloni op de persconferentie voorafgaande aan de finale. "We weten waar we Frankrijk pijn kunnen doen. We hebben een duidelijk speelplan. We weten hoe we ze moeten aanvallen."

Bijna
Lees ook:
Bijna iedereen lijkt wel voor Messi en Argentinië voor WK-finale

Vele voetballiefhebbers spreken vooraf likkebaardend over de strijd tussen Mbappé en Lionel Messi. Maar als het aan de Argentijnse coach ligt, komt Mbappé amper in het spel voor. "We willen ervoor zorgen dat Mbappé weinig aan de bal komt", zei Scaloni. "Maar Frankrijk is niet alleen Mbappé, zoals Argentinië meer is dan alleen maar Messi." 

Prijs mist nog

Het belangrijkste: dat zijn ploeg achteraf de beker omhoog mag houden. Messi zal dan de man zijn die na afloop de belangrijkste voetbalprijs ter wereld, die ene die nog mist in Messi's prijzenkast, op mag tillen. Scaloni: "Voor ons is hij al langer de beste voetballer ooit." 

De beker die Messi mogelijk op mag tillen, wordt gemaakt in Italië. In onderstaande video zie je hoe dat proces in zijn werk gaat:

Maanden werk, en dan een bad van goud: zo wordt de wereldbeker gemaakt

02:24
Maanden werk, en dan een bad van goud: zo wordt de wereldbeker gemaakt.

Je zou het bijna vergeten, maar er is ook nog een tegenstander die dat scenario koste wat kost wil voorkomen. Net zoals bij Mbappé, krijgt Messi vanavond niet al te veel ruimte van de Fransen. "We zullen hem ook in de gaten houden", zei de Franse bondscoach Didier Deschamps. "Een speler als hij verdient alle aandacht. Maar we spelen tegen Argentinië, niet alleen tegen Messi."

Wat zeggen de cijfers

Genoeg woorden. Wie is er favoriet volgens de cijfers? Bij bookmaker Unibet levert een ingezette euro op Argentinië bij winst 2,60 euro op. Als je een euro op Frankrijk inzet, krijg je daar 2,75 voor terug. Nipte winst voor Argentinië op dat vlak dus. In die zin is het het 1-0 voor de Argentijnen.

En als we kijken naar het geld? De selectie van Frankrijk is op papier in ieder geval een stuk meer waard dan die van de Argentijnen. Volgens het toonaangevende Tranfermarkt is de selectie van Argentinië ruim 645 miljoen waard. Die van Frankrijk kost bij elkaar 1,03 miljard. En dat trekt de stand weer gelijk: 1-1.

Instagram

Voor de winnende treffer in deze - toegegeven - weinig zeggende voorbeschouwing, kijken we naar Instagram. Want wie heeft er nou de meeste volgers? Messi of Mbappé? Dat is duidelijk Messi: 392 miljoen tegen 79,9 miljoen volgens.

En zo staat het dus 2-1 voor Argentinië, dat de RTL Nieuws-voorbeschouwingsbeker wint.

Nu eens kijken hoe het op het veld gaat.