Ga naar de inhoud
'Respectloos'

Sambavoetbal oké, maar kritiek op dansjes Brazilië zwelt aan

Het Braziliaanse team danst na een doelpunt. Beeld © Marcio Machado / SPP / Sipa USA

Met 4-1 maakte het Braziliaanse voetbalelftal gisteren een einde aan de WK-dromen van Zuid-Korea. Toch is het niet de winst die voor commotie zorgt, maar zijn het de dansjes van de Brazilianen na elk doelpunt. Zelfs bondscoach Tite schudde met zijn heupen.

Op sociale media worden veel video's van de dansjes gedeeld. De video waarin de bondscoach meedoet, kan op een hoop likes en reacties rekenen.

Naast lof is er ook veel kritiek. De dansjes zouden 'respectloos tegenover de tegenstander' zijn, volgens Roy Keane. De oud-aanvoerder van Manchester United spuwt zijn gal erover tijdens een uitzending van ITV. Vooral dat de dansjes na elk doelpunt volgen én dat de bondscoach meedanst, wordt niet door hem gewaardeerd.

Die kritiek wordt door veel socialemediagebruikers gedeeld. Al zijn er ook veel reacties op de uitspraken van Keane, waarin wordt gewezen op zijn eigen 'respectloze' acties tijdens zijn voetbalcarrière, die hem zeven rode kaarten opleverden.

Kan
Lees ook:
Kan Marokko ook Spanje verslaan? 'Met snelheid kunnen we ze echt pijn doen'

Vrijdag treft Brazilië Kroatië in de kwartfinale. Als Brazilië tijdens die wedstrijd scoort, kan men rekenen op meer dansjes. Voetballer Raphinha reageerde na de wedstrijd kort op de kritiek: "Jammer voor de personen die het niet leuk vinden, maar we blijven het doen."

Vergelijking met aap

Afgelopen september had voetbalmakelaar Pedro Bravo ook kritiek op dansjes na doelpunten, gericht de Braziliaanse voetballer Vinicius Junior. Bravo maakte daarbij de vergelijking met een aap, wat vanwege de racistische toon voor een hoop commotie zorgde. Junior zelf reageerde op de kritiek van Bravo met: "Hoewel racisme nog steeds bestaat, zullen we het ons niet laten stoppen met lachen."

Bekijk ook - Fred of Fredzje, Tite of Tietzje? Een lesje WK-Braziliaans

02:14
De spelersnamen van het Braziliaanse team zullen we nog vaak langs horen komen. Maar hoe spreken we die eigenlijk uit? Fred of Fredzje? En heet de bondscoach Tite of Tietsje? Wie kan dat ons beter vertellen dan Braziliaanse fans zelf?