Ga naar de inhoud
Sport

Cubaanse vrouwen mogen na meer dan 60 jaar weer boksen

Vrouwen mogen na meer dan zestig jaar weer boksen in Cuba. De sportautoriteit van het land kondigde het nieuws aan op een speciaal belegde persconferentie in hoofdstad Havana. De sport was sinds de revolutie van 1959 onder leiding van Fidel Castro verboden. Het oordeel destijds was dat boksen te gevaarlijk was voor vrouwen.

Vice-voorzitter Ariel Sainz van de nationale sportautoriteit Inder rechtvaardigde de ommezwaai onder meer door de gelijke rechten van mannen en vrouwen, die in 2019 zijn vastgelegd in de Cubaanse grondwet. "Vrouwen mogen op dit gebied niet meer gediscrimineerd worden", zei hij. Ook voerde hij onderzoeken aan die aantonen dat de sport heden ten dage veilig genoeg is voor vrouwen.

Cuba verwacht dat de vrouwen net als de mannen succesvol kunnen zijn op het internationale podium. Het eiland gaat werken aan de samenstelling van een selectie, die al op de Olympische Spelen van Parijs in 2024 om de medailles kan meestrijden. Boksen voor vrouwen is sinds de Spelen van 2012 in Londen olympisch.

Bron: ANP