Ga naar de inhoud
Winst baat niet

Duitsland uitgeschakeld op WK na Japanse zege tegen Spanje

Japan viert de gelijkmaker. Beeld © ANP / Petr David Josek

Sensatie in poule E op het WK voetbal in Qatar vanavond: Duitsland is uitgeschakeld. Zelf worstelde de ploeg zich met grote moeite langs Costa Rica. Maar omdat in de andere wedstrijd in dezelfde poule Japan verraste met een overwinning op Spanje, viel het doek alsnog voor de Mannschaft.

Vooraf werd verwacht dat Spanje en Duitsland zich zouden plaatsen voor de achtste finales. Dat scenario was waarheid geworden als Spanje gelijk had gespeeld óf had gewonnen tegen Japan, en Duitsland zou winnen van Costa Rica.

Aanvankelijk leek voor beide grootmachten in het mondiale voetbal geen vuiltje aan de lucht. Spanje kwam na elf minuten op voorsprong na een doelpunt van spits Álvaro Morata. En ook de Duitsers namen snel de leiding: al na tien minuten zette Gnabry de Duitsers op 1-0.

Marokko
Lees ook:
Marokko wint opnieuw en plaatst zich voor volgende ronde WK

Maar in de tweede helft werd de poule op z'n kop gezet. Japan scoorde twee keer kort na elkaar, in minuut 48 en 51, en nam zo een onverwachte voorsprong tegen de Spanjaarden. Op het andere veld deed Costa Rica hetzelfde: een voorsprong nemen. Op dat moment waren Spanje en Duitsland virtueel uitgeschakeld.

Spanje gered, Duitsland niet

Zover kwam het niet. Met de 2-2 van Duitsland wipte Spanje op de ranglijst weer over Costa Rica heen. De Duitsers zelf waren er niet mee geholpen, en ook de 3-2 én de 4-2 baatten onze oosterburen niet: omdat Japan de voorsprong met succes verdedigde, plaatste dat land zich samen met Spanje voor de knock-outfase.

Poulewinnaar Japan, dat Duitsland in de eerste wedstrijd versloeg, neemt het maandag om 16.00 uur op tegen Kroatië. Spanje speelt een dag later op dezelfde tijd tegen Marokko, dat zich eerder vandaag plaatse na een overwinning op Canada.

Tweede
Lees ook:
Tweede grote verrassing WK: Japan wint van Duitsland