Ga naar de inhoud
WK-droom

Marokko in extase: voor het eerst in 36 jaar naar achtste finale WK

Hakim Ziyech is blij: hij gaat met Marokko door naar de achtste finale Beeld © ANP

Marokko is in extase: voor het eerst in 36 jaar gaat het land door naar de achtste finale van een wereldkampioenschap. Het nationale elftal won van Canada, waardoor het doorgaat naar de volgende ronde. In dezelfde poule plaatste ook Kroatië zich voor de volgende ronde na een 0-0-gelijkspel tegen België. De Rode Duivels zijn uitgeschakeld.

Marokko had een droomstart tegen Canada: in de vierde minuut kwam het al op voorsprong door een blunder van de Canadese keeper. De Marokkaans-Nederlandse speler Hakim Ziyech kon de bal makkelijk binnenschieten en maakte zijn eerste goal op een WK.

Twintig minuten later was het weer raak: Youssef En-Nesyri maakte de 2-0. Vlak voor rust viel er nog volledig uit het niets een doelpunt voor Canada, gemaakt door een Marokkaanse speler.

Grote opluchting

Marokko wist stand te houden door het eigen doel in de tweede helft stevig te verdedigen. Door verschillende kansen voor Canada werd het namelijk nog spannend. De opluchting was daarom extra groot toen de scheidsrechter affloot.

Marokkaanse
Lees ook:
Marokkaanse bondscoach is dol op Ziyech

De winst van Marokko is historisch. De laatste keer dat het land de achtste finales van een WK wist te bereiken, was in 1986, toen het toernooi in Mexico werd gehouden. Sindsdien strandde het twee keer in de groepsfase en wist het vijf keer de eindfase van het toernooi niet eens te bereiken.

Pijnlijke Belgische nederlaag

Een stunt dus voor Marokko, en tegelijkertijd een groot fiasco voor België. De Rode Duivels – vier jaar geleden nog derde op het WK – wisten niet te winnen van Kroatië, waardoor ze nu al uit het toernooi liggen. Zij eindigden hun laatste wedstrijd met een 0-0-gelijkspel.

Marokkaanse
Lees ook:
Marokkaanse bondscoach veroordeelt rellende fans, vraagt om respect 

In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam staat de politie paraat om in te grijpen bij mogelijke nieuwe rellen nu Marokko door is naar de volgende ronde. Zondag braken daar ongeregeldheden uit na de winst van Marokko op België. Overal moest de ME ingrijpen en werden mensen aangehouden. Ook in Brussel, Antwerpen en Luik was het onrustig na de wedstrijd. Ook daar waren tientallen arrestaties. De Marokkaanse bondscoach sprak zich daar gisteren fel tegen uit.

Politie is voorbereid

Om een soortgelijke situatie te voorkomen, zijn in Amsterdam drie plekken aangewezen als veiligheidsrisicogebied zodat agenten eerder kunnen ingrijpen. Daarnaast kan de gemeente Den Haag de Schilderswijk eerder afsluiten voor verkeer om te voorkomen dat daar rellen ontstaan en gaan buurtwachten en jeugdwerkers beter zichtbaar de straat op.

Steden
Lees ook:
Steden bereiden zich voor op wedstrijd Marokko na rellen zondag