Ga naar de inhoud
Achtste finale

Verenigde Staten na winst tegen Iran tegenstander Oranje

Christian Pulisic maakt de 1-0 voor de Verenigde Staten. Beeld © AP

Het Nederlands elftal treft zaterdag de Verenigde Staten in de achtste finales van het wereldkampioenschap. De VS won het afsluitende groepsduel tegen Iran met 1-0, waardoor niet Iran, maar de Amerikanen naar de volgende ronde gaan. In een Brits onderonsje won Engeland van Wales met 3-0. Engeland gaat door als groepswinnaar.

De VS kreeg legio kansen in de eerste helft en wist uiteindelijk één daarvan ook te benutten. In de 38ste minuut was het sterspeler Christian Pulisic die raak schoot uit een voorzet van oud-Ajaxspeler Sergiño Dest. 

Op slag van rust leek de VS ook de 2-0 te scoren, maar het doelpunt van Timothy Weah werd afgekeurd omdat het nipt buitenspel zou zijn. Iran probeerde het in de tweede helft veelvuldig en kreeg vooral in de slotfase ook kansen, maar de Amerikanen bleven uiteindelijk overeind.

Voor Iran was een gelijkspel voldoende geweest om door te gaan naar de volgende ronde. Nederland speelt zaterdag om 16.00 uur de achtste finale dus tegen de Verenigde Staten. 

Bij
Lees ook:
Bij WK-duel VS - Iran is voetbal ook politiek: 'Iran bedreigt eigen spelers'

In de aanloop naar Iran-Verenigde Staten ging het vooral over de moeizame verhoudingen tussen de twee landen. Het gaf extra lading aan de wedstrijd die vanwege de stand in de poule toch al van groot belang was.

De Amerikanen maakten opnieuw indruk met hun energieke spel. Tegenvaller was het uitvallen van Pulisic. Hij raakte bij zijn doelpunt geblesseerd en keerde niet meer terug op het veld.

Bondscoach
Lees ook:
Bondscoach VS maakt excuses voor ophef over aangepaste vlag Iran

In het andere duel in de groep wist Engeland te winnen van buurland Wales en zich daarmee te verzekeren van groepswinst. De Engelsen spelen zondag hun achtste finale tegen Senagal.

In de eerste helft domineerden de Engelsen al, maar ze slaagden er niet in veel kansen uit te spelen. De beste mogelijkheid was nog voor Marcus Rashford. Na een pass van Harry Kane stuitte de aanvaller op Danny Ward, de doelman van de tegenstander.

Doelpunt uit vrije trap

Vlak na rust was het wel raak voor Rashford. Hij scoorde in de 50ste minuut met veel overtuiging uit een vrije trap. Amper een minuut later was het al 2-0: Phil Foden rondde van dichtbij af na een voorzet van Harry Kane.

Het werd ook nog 3-0. Rashford maakte zijn tweede van de avond na een solo.