Ga naar de inhoud
Aanvoerdersband

KNVB toch niet naar sporttribunaal CAS om OneLove-band, bond beraadt zich nog

Beeld © ANP

De KNVB beraadt zich op zijn juridische positie, omdat de bond het niet eens is met het verbod op de OneLove-aanvoerdersband. De FIFA had bepaald dat aanvoerders een gele kaart riskeren voor het dragen van de aanvoerdersband op het WK voetbal in Qatar.

"Er was wat verwarring, maar we doen het dus niet", zegt woordvoerder Jaap Paulsen van de KNVB tegen RTL Nieuws.

Door met campagne

De OneLove-aanvoerdersband staat voor verbinding en tegen alle vormen van discriminatie. De KNVB en de zes andere bonden verklaren daar voor de volle 100 procent achter te staan. De FIFA had bepaald dat aanvoerders die de band dragen een gele kaart riskeren. Daarop zagen onder anderen de Duitse aanvoerder Manuel Neuer en Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk hiervan af.

OneLove-aanvoerdersband
Lees ook:
OneLove-aanvoerdersband mag niet: 'FIFA laat duisterste gezicht zien'

De KNVB laat weten door te gaan met de OneLove-campagne in binnen- en buitenland. "Eerder hebben de aanvoerders van Nederland en negen andere landen met de OneLove-band gevoetbald tijdens duels in de Nations League. In maart volgend jaar staat het Nederlandse betaald voetbal in het teken van de strijd tegen racisme en discriminatie."

Uitspraak binnen 48 uur

Het CAS heeft tijdens het WK in Qatar een speciale afdeling die binnen 48 uur een uitspraak doet over een zaak. In Qatar is homoseksualiteit verboden. Het kan leiden tot een gevangenisstraf van zeven jaar.

De Duitse supermarktketen Rewe besloot na het verbod op het dragen van de OneLove-band zijn samenwerking met de Duitse voetbalbond DFB per direct stop te zetten.