Ga naar de inhoud
WK in Qatar

Oranje zonder OneLove-aanvoerdersband, FIFA dreigt met gele kaart

De OneLove-aanvoerdersband. Beeld © ANP

Virgil van Dijk verschijnt vanmiddag niet met de OneLove-aanvoerdersband aan de aftrap tegen Senegal in de openingswedstrijd van het Nederlands elftal op het WK in Qatar. Vanuit de FIFA is duidelijk gemaakt dat de aanvoerder een gele kaart zal krijgen als hij de OneLove-band wél draagt. "Daarom hebben we met pijn in ons hart moeten besluiten om af te zien van ons plan."

De KNVB zou een eventuele geldboete voor het dragen van de aanvoerdersband hebben betaald. "Maar dat FIFA ons hiervoor op het veld wil straffen is nog nooit vertoond", stelt de KNVB in een verklaring.

De KNVB zegt blijvend voor de OneLove-boodschap te staan. "We blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is de wedstrijd winnen. Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met het krijgen van een gele kaart."

Aanvoerder
Lees ook:
Aanvoerder Van Dijk heroverweegt dragen OneLove-band na berichten over gele kaart

Ook de aanvoerders van de zeven andere landen die met de OneLove-aanvoerdersband zouden spelen op het WK, zullen deze niet dragen, meldt de Guardian. Het gaat om de aanvoerders van Engeland, Wales, België , Denemarken, Duitsland en Zwitserland.

Verslaggever Matthijs Voortman, voor RTL Nieuws aanwezig in Qatar, vroeg David Beckham naar zijn mening over de aanvoerdersband, maar die had duidelijk geen tijd:

De voetbalbond en selectie van bondscoach Louis van Gaal wilden met de OneLove-band graag een positieve boodschap uitdragen, voor verbinding en tegen alle vormen van discriminatie. Ook Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken steunen die actie. Het is nog niet bekend hoe zij op de sancties van de FIFA reageren.

Correspondent Olaf Koens legt uit hoe de mensenrechten in Qatar worden geschonden:

Deze donkere schaduw hangt over het WK voetbal in Qatar

04:06
Deze donkere schaduw hangt over het WK voetbal in Qatar.