Ga naar de inhoud
Senegal zonder Mané

Oranje op weg naar...? Na Qatar-discussies begint het WK nu toch echt

Louis van Gaal tijdens een training van Oranje. Beeld © ANP

Het ging vaker niet dan wel over voetbal in de aanloop naar dit WK, maar Oranje begint vanavond dan toch echt aan dit misschien wel meest omstreden toernooi ooit. Senegal is vanmiddag de tegenstander. Dat land mist hun sterspeler.

Die sterspeler is Sadio Mané. Spits van Bayern München, en jarenlang zeer succesvol bij Liverpool. Hij won samen met Virgil van Dijk alles wat er te winnen viel, en beproeft nu dus in Duitsland zijn geluk. Maar Mané is er niet bij, want hij raakte in een van zijn laatste wedstrijden in Duitsland geblesseerd. Een enorme tegenslag voor Senegal, want Mané maakte van Senegal hoogstpersoonlijk de kampioen van Afrika. 

Noppert

Bij ons werd er op voetbalgebied vooral gesproken over de positie onder de lat. Andries Noppert verdedigt naar alle waarschijnlijkheid het doel bij Oranje en maakt daarmee zijn debuut. Topscorer Memphis Depay is volgens bondscoach Louis van Gaal niet voldoende wedstrijdfit en start daarom op de bank. Vincent Janssen vervangt hem in de voorhoede en PSV'er Cody Gakpo speelt als meest aanvallende middenvelder.

'Het
Lees ook:
'Het WK is begonnen, maar wij zijn hier niet om te feesten'

Maar het ging in de weken, maanden en jaren voorafgaand aan dit WK natuurlijk over veel meer dan voetbal. De werkomstandigheden van arbeidsmigranten in aanloop naar het toernooi waren mensonterend en ook de rechten van de lhbti-gemeenschap kwamen vaker ter sprake.

Wij spraken Nas, hij vluchtte uit Qatar om zijn geaardheid en vertelde hoe het was om in Qatar te leven als homoseksueel:

Nas vluchtte uit Qatar, want hij is homoseksueel: 'Er was altijd angst, elke dag weer'

03:49
'Er was altijd angst, elke dag weer'

Nas moedigde gisteren dus zijn land aan en zag dat zijn land met 2-0 verloor van Ecuador. Oranje hoopt het beter te doen, en gezien de statistieken zou dat moeten lukken. Oranje is al ruim tachtig jaar lang ongeslagen in een openingswedstrijd van een WK.

Bijna nooit verlies Oranje

De laatste nederlaag dateert uit 1938, toen het toenmalige Tsjechoslowakije na verlenging met 3-0 won. In 1998 eindigde Nederland tegen België doelpuntloos, vervolgens won Oranje in 2006 van het toenmalige Servië & Montenegro (1-0), in 2010 van Denemarken (2-0) en in 2014 van Spanje (5-1). In 2018 ontbrak het Nederlands elftal op het WK.

De wedstrijd van Oranje wordt vanaf 17.00 uur gespeeld in Al Thumama Stadium. Het stadion biedt ruimte aan 40.000 mensen.