Ga naar de inhoud
WK voetbal

Ecuador heeft geen kind aan Qatar in WK-poule van Oranje

Ecuador had een makkelijke avond Beeld © ANP

Ecuador heeft in de openingswedstrijd van het WK voetbal eenvoudig gewonnen van gastland Qatar. In de poule waarin ook Oranje uitkomt was Ecuador duidelijk te sterk voor het zwakke Qatar en won eenvoudig met 0-2.

Vanaf de eerste minuten waren de krachtsverhoudingen duidelijk. Al na drie minuten stond de 0-1 op het scorebord, dankzij de Ecuadoraanse spits Enner Valencia. Niet voor lang overigens, want de videoscheidsrechter draaide het doelpunt terug vanwege buitenspel, waarna Qatar nog even de illusie kon koesteren dat het meedeed in de wedstrijd.

Eenrichtingsverkeer

Maar ook na de afgekeurde treffer bleef het eenrichtingsverkeer en was het wachten op de Zuid-Amerikaanse openingstreffer.

'Het
Lees ook:
'Het WK is begonnen, maar wij zijn hier niet om te feesten'

Die kwam uiteindelijk toch van Valencia, die na een kwartier mocht aanleggen vanaf elf meter nadat hij zelf door de doelman onderuit was gehaald. Een kwartier later tekende de spits ook voor de 0-2 met een schitterende kopbal.  Een vernedering voor het gastland dreigde, maar daar kwam het uiteindelijk niet van.   

Weinig inbrengen

Na rust leek Ecuador het wel te geloven, maar Qatar kon nog steeds weinig inbrengen. De ploeg werd meer balbezit gegund, en ze kwamen nu ook wel aan voetballen toe, maar kansen creëerde de ploeg nog steeds niet. Wel verzamelden ze een flinke lading gele kaarten: uiteindelijk kregen liefst zes Qatarese spelers geel. 

Louis
Lees ook:
Louis van Gaal begint met vertrouwen aan laatste klus met Oranje

De wedstrijd ging ondertussen als een nachtkaars uit. Ecuador hoefde niet zo nodig meer, en Qatar kon niet meer brengen. 

Stadion stroomde leeg

Duizenden toeschouwers waren zo teleurgesteld in het optreden van Qatar dat ze na de rust niet meer op de tribunes van het Al Bayt-stadion van Al Khor gingen zitten. In de slotfase van het duel stroomde het stadion verder leeg.

Ecuador en Qatar zijn ingedeeld in groep A, samen met Nederland en Senegal die elkaar maandag treffen. Oranje voetbalt op 25 november tegen Ecuador en sluit de groepsfase op 29 november af met een wedstrijd tegen Qatar.