Ga naar de inhoud
Rel over valsspelen

Schaaktalent Niemann eist 100 miljoen van wereldkampioen om beschuldiging

Hans Niemann Beeld © ANP

De Amerikaanse schaker Hans Niemann heeft wereldkampioen Magnus Carlsen en enkele andere schakers aangeklaagd. De 19-jarige Niemann eist een schadevergoeding van maar liefst 100 miljoen dollar, omdat hij openlijk is beschuldigd van valsspelen. De Amerikaan zegt dat zijn reputatie is 'verwoest' en zet daarom in een rechtszaak hoog in.

Niemann heeft ook de schaakwebsite Chess.com aangeklaagd. Die website bracht begin deze maand na onderzoek naar buiten dat de schaker in meer dan honderd online-partijen zou hebben valsgespeeld. Zelf gaf Niemann eerder toe dat hij twee keer online vals had gespeeld, toen hij 12 en 16 jaar oud was.

Hoe
Lees ook:
Hoe schaaksite Chess.com valsspeler Niemann ontmaskerde

De Amerikaanse tiener baarde enkele weken geleden opzien door op een toernooi te winnen van Carlsen. Kort daarna staakte de Noorse grootmeester op een online-toernooi zijn partij tegen de Amerikaan al na één zet en zette zijn beeldscherm op zwart. Carlsen beschuldigde Niemann eerst indirect en later openlijk van valsspelen.

De internationale schaakfederatie FIDE besloot eind vorige maand een onderzoek in te stellen, zowel naar de beschuldigingen van Carlsen als de verklaringen van Niemann.