Ga naar de inhoud
Toernooi in 2024

Oranje wacht zware kluif: Frankrijk tegenstander in EK-kwalificatie

Het Nederlands elftal neemt het in de kwalificatie voor het EK voetbal van 2024 in Duitsland op tegen onder meer wereldkampioen Frankrijk. Oranje werd als finalist in de Nations League ingedeeld in groep B. Vanuit pot 2 kwam Frankrijk als tegenstander uit de balletjes.

Daarna werden Ierland, Griekenland en Gibraltar ingedeeld in de poule van Oranje, dat in de kwalificatiereeks onder leiding staat van Ronald Koeman. Hij volgt na het WK van eind dit jaar in Qatar Louis van Gaal op als bondscoach.

Met Frankrijk werd het Nederlands elftal gekoppeld aan een van de sterkste landen uit pot 2. De ploeg van bondscoach Didier Deschamps, die beschikt over wereldsterren als Kylian Mbappé en Karim Benzema, veroverde vier jaar geleden in Rusland de wereldtitel.

Ronald
Lees ook:
Ronald Koeman neemt broer Erwin als assistent mee naar Oranje

Oranje trof Frankrijk voor het laatst in 2018, tijdens de eerste periode van Koeman als bondscoach. In de Nations League verloor het Nederlands elftal toen met 2-1 in het Stade de France, maar in De Kuip zegevierde de ploeg van Koeman met 2-0.

Nations League

Het Nederlands elftal wist al voor de loting dat het in een groep met vijf landen zou komen. Oranje speelt volgend jaar zomer met Kroatië, Spanje en Italië de finaleronde van de Nations League. De vier finalisten hebben dan geen kwalificatiewedstrijden op het programma staan, maar strijden in Nederland om de eindzege in het landentoernooi.

Italië komt in de kwalificatie in groep C onder meer Engeland tegen. Vorig jaar versloeg Italië de Engelsen in de EK-finale via strafschoppen.

53 landen

Bij de loting in Frankfurt werden de 53 deelnemende landen aan de kwalificatie voor het EK 2024 verdeeld over zeven groepen van vijf landen en drie poules van zes landen. Rusland mag niet meedoen aan de kwalificatiereeks vanwege de oorlog in Oekraïne.

De kwalificatiereeks begint in maart 2023 en eindigt in november. De nummers 1 en 2 van de tien poules plaatsen zich voor het EK in Duitsland, dat als gastland automatisch is toegelaten. De laatste drie tickets voor het toernooi worden in maart 2024 verdeeld in de play-offs. Het EK begint op 14 juni in München, de finale is een maand later (14 juli) in Berlijn.