Ga naar de inhoud
Mensenrechtenschending

Parijs weigert WK Qatar op grote schermen uit te zenden

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

Het WK Voetbal zal eind dit jaar niet te zien zijn op grote schermen in Parijs. 'Dit druist in tegen waar wij voor staan', zegt een woordvoerder van de gemeente van de Franse hoofdstad. Ook andere Franse steden weigeren het evenement uit te zenden.

Dat schrijft de Franse krant Le Monde vandaag. Parijs wil het WK Voetbal niet uitzenden vanwege de 'ecologische en sociale aspecten', zegt de woordvoerder tegen de Franse krant.

Qatar ligt zwaar onder vuur vanwege de uitbuiting van arbeidsmigranten bij de voorbereidingen van het toernooi dat van eind november tot half december plaatsvindt.

Midden in de winter

Ook het feit dat het WK midden in de winter plaatsvindt, is voor Parijs een reden om geen grootschalige evenementen te organiseren.

Denemarken
Lees ook:
Denemarken draagt 'protest-shirt' op WK in Qatar: wat doet Nederland?

Naast Parijs hebben ook de Franse steden Marseille, Bordeaux, Nancy en Reims gisteren gezegd het evenement niet uit te zenden. Straatsburg en Lille namen dat besluit eerder al.

'Een ramp'

"Dit toernooi is veranderd in een menselijke en ecologische ramp", verklaart de gemeente Marseille. De Franse stad doelt op de gevolgen die de stadions met airco midden in de woestijn op het klimaat hebben.

Bordeaux zegt het WK niet op schermen in de stad uit te willen zenden 'omdat het dan de indruk heeft dat het medeplichtig is'.

Ruime
Lees ook:
Ruime meerderheid voor compensatie arbeiders WK voetbal