Ga naar de inhoud
'Brandstofblunder'

Verstappen komt in kwalificatie Singapore niet verder dan plek 8

Max Verstappen tijdens de kwalificatie in Singapore. Beeld © AFP

Max Verstappen heeft genoegen moeten nemen met de achtste plek in de kwalificatie van de Grote Prijs van Singapore. De regerend wereldkampioen was bezig aan een snelle laatste ronde, maar werd door zijn team Red Bull ineens naar binnen gehaald. Poleposition gaat naar Ferrari-coureur Charles Leclerc.

Doordat Verstappen zijn laatste ronde niet afmaakte, stond van hem in Q3 slechts een tijd die bijna 2 seconden langzamer was dan die van Leclerc. Verstappens teamgenoot Sergio Pérez zette de tweede tijd neer, voor Mercedes-coureur Lewis Hamilton.

Frustratie
Lees ook:
Frustratie bij Verstappen na brandstofblunder: 'Even tot rust komen'

Op de opdrogende baan van het Marina Bay stratencircuit zette Hamilton in de derde kwalificatie als eerste een snelle tijd neer. Verstappen deed een aanval op die tijd, maar kon zijn Red Bull maar ternauwernood uit de muur houden. Daardoor gaf hij 0,376 seconde toe op de tijd van de Britse Mercedescoureur.

Laatste poging

Maar de echte toptijden kwamen pas bij de allerlaatste poging. Verstappen brak eerst een snelle ronde af, om alles op de laatste ronde te gooien. Leclerc was ondertussen met 1.49,412 de snelste, maar Verstappen zat daar in de tussentijden bijna een seconde onder.

Formule
Lees ook:
Formule 1-race in Singapore is 'eerste matchpoint voor Max Verstappen'

De Red Bull-coureur kreeg vlak voor het einde echter de oproep van zijn team om de ronde af te breken en de pitstraat in te sturen. "Waarom? Ik snap niet waar dit om gaat?", reageerde hij geschokt op de boordradio. Zijn team liet na afloop weten dat de wagen van Verstappen anders te weinig brandstof had gehad. Dat had de coureur op een diskwalificatie van de kwalificatie hebben komen te staan.

Lastig inhalen

De 'brandstofblunder' betekent dat de regerend wereldkampioen slechts vanaf de achtste plek vertrekt op een circuit waar het lastig inhalen is. Het verkleint zijn kansen om de wereldtitel al te prolongeren bij de GP van Singapore aanmerkelijk. Verstappen heeft op papier zondag al de kans om zijn tweede wereldtitel in de Formule 1 te veroveren. Hij moet dan wel winnen en zijn grootste rivaal Leclerc mag niet al te hoog eindigen.

Max Verstappen kan dit weekend al wereldkampioen worden

06:09