Ga naar de inhoud
Red Bull

Formule 1-team Verstappen beschuldigd van overschrijden budgetplafond

Het Formule 1-team van Red Bull zou afgelopen seizoen het budgetplafond hebben overschreden. Dat melden de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport en het Duitse blad Auto, Motor und Sport.

Red Bull zou meer hebben uitgegeven dan de maximaal toegestane 145 miljoen dollar om de auto's van Max Verstappen en Sergio Pérez te ontwikkelen en tijdens het jaar te verbeteren. De Nederlander veroverde afgelopen seizoen de wereldtitel na een zinderend gevecht met Mercedes-coureur Lewis Hamilton.

'FIA moet oordelen'

Teambaas Christian Horner van Red Bull ontkende na de eerste vrije training voor de Grote Prijs van Singapore dat zijn renstal meer heeft uitgegeven dan toegestaan. "We hebben alle financiële gegevens in maart ingeleverd bij de internationale autosportfederatie FIA. Ik denk dat onze uitgaven onder de grens zijn gebleven, maar het is aan de FIA om daarover te oordelen. Ze kijken naar de gegevens van alle teams, dat is een enorme klus."

Afgelopen jaar moesten de Formule 1-teams zich bij hun uitgaven voor het eerst houden aan een maximum. Volgens Horner zijn er tijdens het seizoen heel wat discussies geweest tussen de FIA en de teams om de regels te verduidelijken. "We hadden te maken met nieuwe en zeer complexe regels. Het gaat dan om de interpretatie en toepassing daarvan. Hoe langer we daarmee werken, hoe makkelijker het wordt. Ik heb vertrouwen in de cijfers die wij hebben ingediend."

Titel
Lees ook:
Titel op vijf races voor het einde is zeldzaam in Formule 1

Overschrijding van het budgetplafond met maximaal 5 procent zou worden gezien als een kleine overtreding, waar mogelijk alleen een boete voor staat. Renstallen die de grens aanzienlijk hebben overschreden, moeten vrezen voor puntenaftrek.

De internationale autosportfederatie FIA heeft nog niet gereageerd op de berichten in de media. Volgens de Gazzetta dello Sport hebben drie teams het budgetplafond overschreden, waaronder Red Bull. Het Duitse magazine spreekt van twee teams: Red Bull en Aston Martin.

Enorme voorsprong

De Formule 1-coureurs zijn nu in Singapore, waar Verstappen zondag al zijn tweede wereldtitel kan binnenhalen. De kopman van Red Bull heeft in het WK-klassement een enorme voorsprong op de rest. Zelf denkt Verstappen dat de kans realistischer is dat hij volgende week in Japan wereldkampioen wordt.