Ga naar de inhoud
Geen Oranjesucces

Remco Evenepoel (22) wereldkampioen wielrennen na indrukwekkende solo

Een zegevierende Remco Evenepoel Beeld © Belga

22 jaar oud en al tientallen profoverwinningen, maar dit is natuurlijk wel de allermooiste: Remco Evenepoel is in het Australische Wollongong wereldkampioen wielrennen geworden.

60 kilometer voor de meet trok hij ten aanval met een aantal renners. De laatste 25 kilometer reed hij solo naar de winst en de regenboogtrui.

Mollema 25ste

Hij is de eerste Belgische wereldkampioen sinds Philippe Gilbert tien jaar geleden in Valkenburg won. De Fransman Christophe Laporte pakte het zilver, brons ging naar de Australiër Michael Matthews. Beste Nederlander werd Bauke Mollema, hij werd 25ste.

Pascal Eenkhoorn had tot vlak voor het eind nog zicht op een medaille, maar het groepje waarin hij achter Evenepoel aanreed werd vlak voor de finish ingehaald door het sprintende peloton.

Topjaar

Het is een zeer succesvol jaar voor Evenepoel. Hij won dit jaar grote koersen als Luik-Bastenaken-Luik, de Clásica San Sebastian en de Ronde van Spanje. "Ik win in één jaar een 'monument', een grote ronde en de wereldtitel", zei hij. "Dit was een droom, beter kan niet."

"Na zo'n lang seizoen is het ongelooflijk om zo te finishen. Ik had het geluk dat ik vandaag de benen had. Ik voelde snel dat ik beter was dan mijn medevluchters. Daarom ben ik alleen verder gegaan. Eenmaal boven op Mount Pleasant in de laatste ronde wist ik dat het goed zat."

Hij roemde de kracht en eenheid van de Belgische ploeg, waar Wout van Aert tussen de andere favorieten niet aandrong toen Evenepoel weg was. "We hebben echt als een team gereden. We hadden vooraf ook gezegd: hoe doet er niet toe, als we maar de kampioen leveren. Het was Wout of ik."

Van
Lees ook
Van der Poel stapt af bij WK na nacht op politiebureau

Incident Van der Poel

Nederland was Mathieu van der Poel al vroeg in de koers kwijtgeraakt. De kopman had in de nacht voor de wedstrijd enkele uren op het politiebureau doorgebracht na een aanvaring in het hotel met enkele kinderen die hem met lawaai op de gang hadden wakker gehouden. 

De ontgoochelde renner stapte al na 30 kilometer af. Van der Poel moet zich dinsdag nogmaals bij de autoriteiten melden en hoopt dan terug naar huis te kunnen keren.

Evenepoel
Lees ook
Evenepoel wint Vuelta, slotrit voor Molano