Ga naar de inhoud
Laver Cup

Roger Federer speelt afscheidswedstrijd met Rafael Nadal in dubbel

Roger Federer speelt morgen definitief zijn afscheidswedstrijd bij de Laver Cup aan de zijde van zijn Spaanse rivaal en goede vriend Rafael Nadal.

De twee treden in het dubbelspel voor Team Europa aan tegen de Amerikanen Jack Sock en Frances Tiafoe van Team Wereld. Dat heeft de organisatie van de Laver Cup bekendgemaakt.

Enkelspel laten lopen

De 41-jarige Federer had al laten weten dat hij graag met Nadal zijn laatste partij wilde spelen, maar het was nog niet duidelijk of hij fit genoeg was om aan te treden. Vanwege zijn aanhoudende knieproblemen moest hij het enkelspel bij de Laver Cup al laten schieten.

Een
Lees ook
Een legende, een fenomeen: Roger Federer kon (bijna) alles

De Zwitserse tennislegende kondigde vorige week zijn afscheid aan. "De afgelopen drie jaar had ik te maken met heel wat uitdagingen in de vorm van blessures en operaties", schreef Federer in een verklaring op Instagram. 

"Ik heb hard gewerkt om helemaal fit terug te keren. Maar ik ken ook de capaciteiten en grenzen van mijn lichaam en dat gaf me onlangs een duidelijke boodschap."

Tennisgrootheid
Lees ook
Tennisgrootheid Roger Federer (41) kondigt afscheid aan: 'Mijn droom is uitgekomen'

Bitterzoete beslissing

"Ik ben 41 jaar en heb gedurende 24 jaar meer dan 1500 partijen gespeeld. Tennis heeft me meer opgeleverd dan ik ooit had kunnen dromen. Nu moet ik inzien dat het tijd is om mijn professionele carrière te beëindigen", aldus Federer, die dat een 'bitterzoete' beslissing noemt.

"Ik ga alles missen wat de tennistour me heeft gegeven. Maar tegelijkertijd is er ook zoveel om te vieren."

Federer
Lees ook
Federer wil na zijn afscheid betrokken blijven bij het tennis

Enorme palmares

De palmares van Federer is enorm: hij won 103 titels, waarvan 20 Grand Slams, 1251 keer stapte hij als winnaar van de baan, 275 was er een nederlaag.

In het enkelspel won hij alles wat er te winnen was, op één belangrijke titel na: de Olympische Spelen. In 2012 was Andy Murray in Londen te sterk in de finale.

Maar in 2008 won hij die medaille wel in het dubbelspel met zijn vriend en landgenoot Stanislas Wawrinka.