Ga naar de inhoud
Top dicht bij elkaar

PSV koploper na nederlaag Ajax bij AZ op 'superzondag'

AZ was in Alkmaar sterker dan Ajax. Beeld © ANP

Op 'superzondag' heeft vooral PSV goede zaken gedaan. De ploeg uit Eindhoven versloeg zelf thuis Feyenoord en zag even later Ajax verliezen van AZ. PSV komt in punten gelijk met Ajax maar heeft een iets beter doelsaldo.

PSV versloeg in een doelpuntrijk duel in het Philips-stadion Feyenoord met 4-3.  Feyenoord opende via Oussama Idrissi al in de derde minuut de score. PSV nam daarna de wedstrijd in handen en kwam, dankzij doelpunten van Jarrad Branthwaite en Cody Gakpo, op voorsprong. Na een fout van Armando Obispo maakte Danilo kort voor rust gelijk.

Ook na rust had PSV een overwicht. Guus Til zorgde, op aangeven van Gakpo, al snel voor de 3-2. De thuisploeg liet na om verder uit te lopen en Orkun Kökcü hielp Feyenoord in de 73ste minuut weer langszij (3-3). Obispo bezorgde PSV in de 83ste minuut alsnog de overwinning, met een kopbal uit een hoekschop van Gakpo.

Ook AZ-Ajax was een ontzettend spannend duel. Mohammed Kudus zette Ajax in de 12de minuut op een 0-1 voorsprong. Niks aan de hand zou je zeggen voor de landskampioen, die dit seizoen nog geen punt had verloren. AZ drong echter aan en Mees de Wit maakte vlak voor rust de gelijkmaker. In de blessuretijd van de eerste helft was het helemaal feest in Alkmaar toen de Deen Jens Odgaard zelfs 2-1 maakte.

Top dicht bij elkaar

In de tweede helft waren er aan beide kanten enorme kansen - AZ haalde de bal drie keer van de doellijn - maar gescoord werd er niet. AZ klimt met de overwinning naar de derde plek in de eredivisie. Voor Ajax was het de tweede keer deze week dat met 2-1 werd verloren. Dinsdag was Liverpool te sterk in de Champions League.

De top in de eredivisie staat nu vlak bij elkaar. PSV is koploper met 18 punten, Ajax staat op hetzelfde puntenaantal maar heeft een iets minder goed doelsaldo (+18 tegen +17). AZ heeft 17 punten en Feyenoord 16 punten uit negen wedstrijden.