Ga naar de inhoud
Eerste grandslamtitel

19-jarige tennisser Alcaraz wint US Open: 'Altijd van gedroomd om nummer 1 te zijn'

De Spaanse tennisser Carlos Alcaraz won de US Open vannacht. Beeld © ANP / AFP / Angela Weiss

Slechts 19 jaar oud is hij en nu al de allerbeste tennisser ter wereld. De Spanjaard Carlos Alcaraz won vannacht (Nederlandse tijd) in New York van de Noord Casper Ruud in de finale van de US Open. "Hier heb ik altijd van gedroomd", zei hij na afloop.

Carlos Alcaraz versloeg vannacht in vier sets zijn Noorse tegenstander Casper Ruud: 6-4 2-6 7-6 (1) 6-3 en mag zich de nieuwe nummer 1 van de wereldranglijst noemen.

'Heel emotioneel'

Nu hij nummer 1 van de wereld en grandslamkampioen is, vindt hij het 'lastig om dat onder woorden te brengen', zei hij in het Arthur Ashe-stadion dat de afgelopen weken in het teken stond van het tennistoernooi. "Ik ben heel emotioneel", zei hij.

De Spanjaard won op weg naar de finale drie marathonpartijen in vijf sets. De wedstrijd begon met aanvallend spel van Alcaraz en hij pakte de eerste set. In de tweede set was de Spanjaard minder dominant op zijn eigen opslag, hij verloor de tweede set van de Noord. De derde set won hij na een tiebreak door fouten van Ruud.

'Alles geven wat je in je hebt'

De opgeleefde Alcaraz pakte in de vierde set op 3-2 de opslagbeurt van zijn Noorse opponent en was ineens dicht bij zijn eerste grandslamtitel. Na drie uur en 20 minuten was het op het tweede matchpoint met een ace raak. 

Na afloop van de wedstrijd zei hij dat er geen tijd was om moe te worden. "Je moet gewoon alles geven wat je in je hebt. Maar nu ben ik een beetje moe."

Alcaraz zei dat hij na zijn zege vooral aan zijn moeder en grootvader had gedacht die er niet bij konden zijn in New York. Hij bedankte zijn team en zijn familie. "Ik ben maar negentien jaar oud, alle belangrijke beslissingen heb ik genomen met mijn ouders."

11 september

Hij uitte ook zijn medeleven aan de slachtoffers van de aanslagen in New York van 11 september 2001. Dat deed ook zijn opponent Ruud.

"Dit was een speciale avond. Carlos en ik wisten waar we voor speelden", zei de 23-jarige Noor. "Ik ben een beetje teleurgesteld dat ik niet de nieuwe nummer 1 ben geworden, maar nummer 2 is ook niet slecht. Ik ga door met het jagen op mijn eerste grandslamtitel."

Tennisser
Lees ook:
Tennisser Nadal op US Open uitgeschakeld door 24-jarige Amerikaan

Carlos neemt de positie als nummer 1 van de wereld over van Daniil Medvedev. De Russische titelverdediger werd in de vierde ronde uitgeschakeld en raakte daarmee zijn leidende positie kwijt. Alcaraz lost de Australiër Lleyton Hewitt af als de jongste nummer 1 van de wereld.