Ga naar de inhoud
Formule 1

Max Verstappen wint vijfde race op rij, prima debuut Nyck de Vries

De auto's van Max Verstappen (l) en Nyck de Vries Beeld © ANP

Max Verstappen is weer een stap dichterbij zijn tweede wereldtitel in de Formule 1. Hij won in Italië zijn vijfde race op rij. Met nog zes races te gaan is zijn voorsprong op belager Charles Leclerc nu 116 punten waardoor het de komende weken wel heel vreemd moet lopen wil het kampioenschap hem nog ontgaan. En in de schaduw van al dat geweld debuteerde een tweede Nederlander, Nyck de Vries, meer dan uitstekend.

De race werd beslist in de pitsstraat. Verstappen en Leclerc hadden beide een andere tactiek gekozen, waarbij het Verstappen was die zoals zo vaak dit dit seizoen de winnende tactiek koos.

Vroege stop Leclerc

Leclerc dook al vroeg de pits in om te profiteren van de virtual safetycar in de 14e ronde. Dat was wel te vroeg om de race daarna in één keer uit rijden: een tweede stop zou nog nodig moeten zijn. Verstappen koos voor een strategie met maar één stop.

Verstappen kan al in volgende race de titel pakken

Vorig seizoen werd de strijd om het Formule 1-kampioenschap pas beslist in de allerlaatste ronde van de allerlaatste race. Dit jaar kan het heel anders lopen. Verstappen kan in de volgende  grand prix, over drie weken in Singapore, al kampioen worden. Maar dan moet wel alles meezitten. 

Verstappens voorsprong bedraagt na vandaag 116 punten. In een gewone race zijn maximaal 26 punten te verdienen, in een sprintrace 34. In theorie kan Verstappens voorsprong over drie weken dus zijn opgelopen tot 142 punten.  Daarna zijn er nog vijf races over, waarin maximaal 138 punten te verdienen zijn (4 gewone races, 1 sprintrace).  

Verstappen kan dus in de volgende race al gekroond worden tot kampioen als hij zijn voorsprong op de nummer twee vergroot tot minimaal 138 punten, dus 22 punten meer pakt dan Leclerc. Dat kan alleen maar als Verstappen zelf wint en Leclerc maximaal achtste of negende wordt, afhankelijk van wie het bonuspunt pakt voor de snelste ronde.  

Maar in theorie is ook nummer drie Sergio Perez nog in de race.  Als Verstappen wint (want dat moet dan sowieso), moet Perez ook niet in de top vier eindigen, wil Verstappen zijn titel dan al prolongeren. 

Nyck
Lees ook:
Nyck de Vries maakt dit weekend Formule 1-debuut

Daardoor werd het even billenknijpen voor de Nederlandse fans. Leclerc verwachte tweede pitstop kwam er in ronde 34 (van de 53), waardoor hij de leiding weer aan Verstappen gaf. Leclerc  kwam 20 seconden achter de Nederlander de baan op, op verse en dus snellere banden.

Safety car

De Monegask had de taak om per ronde een seconde sneller te rijden dan Verstappen. Al snel werd duidelijk dat hem dat bij lange na niet lukte: waardoor het voor Verstappen een kwestie was van de boel heel houden.  Een safetycar-situatie vier ronden voor het einde, maakte dat de twee kemphanen allebei nog een ongeplande extra stop maakte voor verse banden.

Opnieuw leek het toch spannend te worden, omdat Leclerc achter de safety car direct achter Verstappen kon aansluiten, maar de chaos op de baan was dusdanig dat de race eindigde in een anticlimax achter de knipperende lichten van de safety car. Het leidde tot een fluitconcert van de tienduizenden Italiaanse fans op de tribunes, die hoopten dat Leclerc in zijn Ferrari nog een aanval had kunnen doen op de leidende positie van Verstappen.
 

Verstappen
Lees ook:
Verstappen hoopt dat De Vries geniet van debuut in Formule 1

Ondertussen was Nyck de Vries met een heel andere race bezig. De voormalig kampioen in de Formule 2 en Formule E uit Friesland, had pas dit weekend te horen gekregen dat hij zou debuteren in de koningsklasse van de autosport.  Hij reed meer dan uitstekend in de Williams-auto. Hij reed de gehele race probleemloos mee rond de tiende plek.

Hij eindigde uiteindelijk als negende en werd uitgeroepen tot driver of the day. "Punten bij mijn debuut, wauw", zei de 27-jarige coureur over de boordradio. "Heel erg bedankt."